Téma: I takto může vypadat víra

Od: Anonym: Anonym--- )
Kdy: 29. 01. 2020 15:32
Předmět: I takto může vypadat víra

Navigace: link | přehled | fórum
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 29. 01. 2020 15:38
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

A co z toho vyplývá? Ano, také toto někdo nazývá vírou. Přinejmenším kazatelé by mohli uvádět desítky příkladů zvrácené víry. To však neznamená, že neexistuje víra čistá, živá, obohacující, osvobozující.
Od: Anonym: Anonym--- )
Kdy: 29. 01. 2020 16:09
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 A co z toho vyplývá? Ano, také toto někdo nazývá vírou. Přinejmenším  kazatelé by mohli uvádět desítky příkladů zvrácené víry. To však neznamená,  že neexistuje víra čistá, živá, obohacující, osvobozující.
Ano, víra čistá a obohacující jistě existuje. Ale nemáte někdy pocit, že ta zvrácená víra je mezi tou čistou zamíchaná? A to i tady v příspěvcích.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 29. 01. 2020 16:27
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Zase vám dávám za pravdu a zase se ptám, co z toho vyplývá? Vždycky jsem za dobrou víru považoval takovou, která unese celý život člověka a vede ho k životu dobrému. Jestli je taková i víra nás zdejších pisatelů, se ovšem na tomto fóru projeví a dá poznat jen velmi částečně.
Od: Anonym: Anonym--- )
Kdy: 29. 01. 2020 16:33
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Samozřejmě, ne vždy člověk takovou víru rozpozná z příspěvků pisatele, ale někdy je to celkem jasné. Problém je, že se ale musí mít člověk na takovýchto fórech na pozoru a nebo to ještě lépe brát s humorem. Takoví lidé totiž argumenty nepřijímají. Jsou připraveni pouze oponovat. Někdy mi přijde takové diskutování naprosto zbytečné. Já vlastně ani nechápu Vás. Co sledujete zbytečnými diskuzemi zde na evangnetu. Ale tím Vás nechci kritizovat. Jen si myslím, že to je zbytečnost.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 29. 01. 2020 16:49
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Dovedete si představit, že jsem se tady něčemu přiučil? A apologetice a jejich možnostech. O teologii. O lidské povaze (i když, znovu říkám, ta se tu projevuje dost nepřímo). O dnešní době (dnešní míra hádavosti a neschopnosti argumentovat a chápat názory druhých taky mně překvapuje). Ano, máte pravdu, velká část zde napsaného je balast a pro mnohé asi jenom slovní hra, pro některé možná jen slovní sebeuspokojování. Není to tady můj svět, to by byl dost chudý. A přece zdejší diskuse, i když právě to vás asi udiví, považuji za zajímavé a v něčem obohacující.
Od: Anonym: Anonym--- )
Kdy: 29. 01. 2020 17:02
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Mě už to duchovně po xy letech v církvi neobohacuje, nicméně uznávám, že povaha a způsob jednání věřících je pro mě něčím, co je zajímavé a mě osobně poukazuje na nesmyslnost lpění na majetku a to i tom tzv. duchovním. Duchovno totiž chápu ve smyslu pokory a pohotovosti pomoci bližnímu svému. Na věrouce dávno nelpím.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 29. 01. 2020 17:02
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

.. myslím, že je to právě k vašemu tématu. Můžete poznávat víru jako pěknou - z katechismů a života světců, nebo víru často podivnou z intewrnetových fór. - Jako filolog může poznávat řeč z krásné literatury, nebo si zapisuje věty uslyšené na ulici a po hospodách. - Jako může mít archeolog radost ze zakopaného zlatého pokladu, ale taky, když objeví starověkou odpadovou jámu.
Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 29. 01. 2020 18:22
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 .. myslím, že je to právě k vašemu tématu. Můžete poznávat víru jako pěknou  - z katechismů a života světců, nebo víru často podivnou z intewrnetových  fór. - Jako filolog může poznávat řeč z krásné literatury, nebo si zapisuje  věty uslyšené na ulici a po hospodách. - Jako může mít archeolog radost ze  zakopaného zlatého pokladu, ale taky, když objeví starověkou odpadovou jámu.  
skvěle vyjádřeno, tleskám!
Od: Anonym: bratr--- )
Kdy: 29. 01. 2020 21:06
Předmět: Re: I takto může vypadat víra,odhalení

jsem homosexuál a jehovista.
Od: Anonym: Anonym--- )
Kdy: 01. 02. 2020 10:31
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

No ale co s těmi, co tu předvádí fanatické kreace? Argumenty nemají smysl, utvrzují je v jejich pravdě, protože mají naučené, že jde o útok Ďábla a oni musí tedy přitvrdit a obstát ve své víře.
Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 01. 02. 2020 14:41
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Anonym napsal(a):
 No ale co s těmi, co tu předvádí fanatické kreace? Argumenty nemají smysl,  utvrzují je v jejich pravdě, protože mají naučené, že jde o útok Ďábla a oni  musí tedy přitvrdit a obstát ve své víře.
Tahle myšlenka má smysl, nicméně je zde většinou uváděna jako konstrukt. Pokud totiž kdokoliv vyhodnotí subjektivně nějakou odpověď jako fanatickou, nebo fundamentalistickou, zařadí ji do této skupiny a dále neargumentuje. Díky tomu pak smysluplná diskuze končí. Je jasné, že když přijmeme Krista a obrátíme se tak nezačíná žádný "život na obláčku". Naopak- tím že jsme tolik dostali je v nás vložena důvěra, abychom kromě života víry, studia písma a uctívání Boha používali rozum ještě aspoň 2x tolik a vše zkoumali.
Na lidech "zvenku" (tím míním lidi, kteří se s Bohem ještě nesetkali) je však těžký úkol: uvědomit si, nebo aspoň připustit, že máme vztah s živým Bohem. Pokud vše jen cedí skrz jejich rozum, nutně nás odsoudí jako pokrytce a manipulátory vždy. Pokud člověk nepřipouští duchovní rozměr a motivy, dosadí si k jednání křesťana svůj, egoisticiký smysl. A pokud je to něco opravdu dobrého a správného? Pak je to stejně egoisticky motivované, protože je v pozadí touha po sebeuspokojení… Bez Boha je prostě vše přízemní a z místa se nehneme.
Od: Anonym: Anonym--- )
Kdy: 01. 02. 2020 18:04
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Jiří Polák napsal(a):
   Anonym napsal(a):  > No ale co s těmi, co tu předvádí fanatické kreace? Argumenty nemají  smysl,  > utvrzují je v jejich pravdě, protože mají naučené, že jde o útok Ďábla  a oni  > musí tedy přitvrdit a obstát ve své víře.    Tahle myšlenka má smysl, nicméně je zde většinou uváděna jako konstrukt.  Pokud totiž kdokoliv vyhodnotí subjektivně nějakou odpověď jako fanatickou,  nebo fundamentalistickou,  zařadí ji do této skupiny a dále neargumentuje. Díky tomu pak smysluplná  diskuze končí.  Je jasné, že když přijmeme Krista a obrátíme se tak nezačíná žádný  "život na obláčku".  Naopak- tím že jsme tolik dostali je v nás vložena důvěra, abychom kromě  života víry, studia písma  a uctívání Boha používali rozum ještě aspoň 2x tolik a vše zkoumali.    Na lidech "zvenku" (tím míním lidi, kteří se s Bohem ještě  nesetkali) je však těžký úkol:  uvědomit si, nebo aspoň připustit, že máme vztah s živým Bohem. Pokud vše  jen cedí skrz jejich  rozum, nutně nás odsoudí jako pokrytce a manipulátory vždy. Pokud člověk  nepřipouští duchovní rozměr  a motivy, dosadí si k jednání křesťana svůj, egoisticiký smysl. A pokud je  to něco opravdu dobrého  a správného? Pak je to stejně egoisticky motivované, protože je v pozadí  touha po sebeuspokojení…  Bez Boha je prostě vše přízemní a z místa se nehneme.      
Tak to je pěkná blbost. Právě jsi odsoudil motivaci k dobrému u všech nevěřících či věřících povrchně, Tak já odpovím. Zažil jsem mraky tzv. znovuzrozených křesťanů, kteří činí dobré jen proto, že věří, že Bůh existuje a sdělili mi, že kdyby byly nevěřící, nic dobrého by nedělali a byli by svině. Takže mi bylo jasné, že svině jsou stále, jen jim strach nedovolí se svinsky chovat. Občas to však stejně nezvládli a svinsky se zachovali. Znám také mnoho lidí, kteří nejsou věřící a chovají se slušně a činí dobré věci a ne proto, aby se opájeli svou dobrotivostí, ale protože jsou soucitní a empatičtí.
Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 02. 02. 2020 15:13
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Pozor- já jsem citoval jak nás nevěřící lidé napadají! Cokoliv, kde je centrem, nebo motivem Bůh, vnímají jak manipulaci z naší strany a potažmo jen naše skryté egoistické motivy! Nemohou to pochopit, protože nepřipouští duchovní rozměr a motivy. Prostě se nemohou hnout z místa kvůli odmítání Boha. Jiní jsou tolerantnější, neberou nám naše motivy a říkají "ať mají motivy jaké chtějí, hlavně že dělají dobro". Aspoň k tomuto postoji by mohli nevěřící diskutující dojít, i když jim samotným nijak nepomůže.
A jak je to s "výchozími" etickými kvalitami křesťan vs. nevěřící ? Naprosto souhlasím- mnoho nevěřících mně eticky jednoznačně převyšuje a jejich touha konat dobro a být odpovědnými lidmi je příkladná, až fascinující! Vím, že bez duchovního rozměru a věčného smyslu bych byl jednoznačně horší, než mnoho z nich. O to více však vyniká Boží dílo v mém životě, ostatně k našemu Lékaři přišlo mnoho nemocných a slabých, přijala jej dokonce velká část těch, co jsou trestáni za hrdelní a další odporné zločiny. Naproti tomu ti, co "pracují na vinici" od svítání do úmoru si ani nepřijdou pro "výplatu", protože nevěří, že plátce existuje? Takový život je absurdní! Takoví přece mají právo znát pravdu nejvíc ze všech a je i na Tobě jim to vhodně říct..  
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 03. 02. 2020 09:46
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Anonyme, zřejmě myslíte na starou otázku, jestli je rozum nejvyšší autoritou v otázkách víry. Odpověď může znít "ano", vždyť i víra hledá rozumnost. - Odpověď víry pak zní: ale to je rozumnost pročištěná světlem víry, ne "selský rozum", ten má svá omezení a je často zavádějící. - Námitka rozumu pak zní: ale vždyť víra fanatiků pak vypadá, jako by svého intelektu vzdali… Atd. Další kroky můžou následovat. To bych se opakoval, Je to prostě stará otázka.
Od: Anonym: Anonym--- )
Kdy: 03. 02. 2020 10:28
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Vyrostl jsem v církvi, zažil fanatismus, chování křesťanů proti zdravému rozumu, některé to stálo i život, nakonec jsem odešel a 5 let trvalo, než jsem se z toho oklepal. Normální život jsem neznal, jen tohle fanatické bláznění. Dnes jsem normální kluk, který o věcech uvažuje. A musím říct, že s mnohými křesťany se bavit nedá, mají zfanatizovaný mozek, včetně řady farářů.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 03. 02. 2020 10:39
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Asi vám rozumím, ostatně to tu nepíšete poprvé. Zdravá víra je pro život dobrá, na tom se možná shodneme. Vás však straší "víra fanatická". Víra zaslepená, víra s hotovými odpovědmi, víra, která chce radikální proměnu člověka, ale člověka často zahubí, věřím, že takové zkušenosti máte. - A tak se vás, "normálního kluka, který o věcech uvažuje", zeptám, jak by podle vás vypadala (a snad vypadá) víra zdravá. Je vůbec podle vás taková možnost?
Od: Anonym: Anonym--- )
Kdy: 03. 02. 2020 10:57
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Ano, jsem přesvědčen, že zdravá víra může existovat, jinak bych byl dávno ateistou. Nebudete se mnou zřejmě souhlasit, ale naplňování víry je dle mého názoru otázkou svědomí, nespočívá v dogmatech, musí být flexibilní dle situace, protože žádnou schématickou víru nelze v praxi využít tak, aby do každé situace sedla. Jistě mi budete argumentovat, jak je svědomí nespolehlivé, jenže to je právě věc zodpovědnosti, osobní zodpovědnosti, té se člověk nezhostí tím, že svou zodpovědnost předá Písmu, že tam je psáno to či ono a on je vykonavačem oné Pravdy. Poslušnost není ničím obdivuhodným, poslušnost je jen zhostěním se vlastní odpovědnosti. Dle mého Bůh hledá partnera do rozhovoru, ne poslušné batole.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 03. 02. 2020 11:19
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Asi se budete divit, ale souhlasím s vámi do posledního slova. Kde jste si myslel, že s vámi souhlasit nebudu?
Od: Anonym: Pavel Tomíška---.cust.tlapnet.cz )
Kdy: 03. 02. 2020 18:47
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Moc se mi líbí co jsi napsal. Píšeš, že seš normální kluk, asi jsi mladý. Myslím, že to jsou velmi vyspělé myšlenky. Naprosto s Tebou souhlasím.