Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: I takto může vypadat víra

Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 01. 02. 2020 14:41
Předmět: Re: I takto může vypadat víra

Anonym napsal(a):
 No ale co s těmi, co tu předvádí fanatické kreace? Argumenty nemají smysl,  utvrzují je v jejich pravdě, protože mají naučené, že jde o útok Ďábla a oni  musí tedy přitvrdit a obstát ve své víře.
Tahle myšlenka má smysl, nicméně je zde většinou uváděna jako konstrukt. Pokud totiž kdokoliv vyhodnotí subjektivně nějakou odpověď jako fanatickou, nebo fundamentalistickou, zařadí ji do této skupiny a dále neargumentuje. Díky tomu pak smysluplná diskuze končí. Je jasné, že když přijmeme Krista a obrátíme se tak nezačíná žádný "život na obláčku". Naopak- tím že jsme tolik dostali je v nás vložena důvěra, abychom kromě života víry, studia písma a uctívání Boha používali rozum ještě aspoň 2x tolik a vše zkoumali.
Na lidech "zvenku" (tím míním lidi, kteří se s Bohem ještě nesetkali) je však těžký úkol: uvědomit si, nebo aspoň připustit, že máme vztah s živým Bohem. Pokud vše jen cedí skrz jejich rozum, nutně nás odsoudí jako pokrytce a manipulátory vždy. Pokud člověk nepřipouští duchovní rozměr a motivy, dosadí si k jednání křesťana svůj, egoisticiký smysl. A pokud je to něco opravdu dobrého a správného? Pak je to stejně egoisticky motivované, protože je v pozadí touha po sebeuspokojení… Bez Boha je prostě vše přízemní a z místa se nehneme.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód