Téma: Bohatý farář

Od: Anonym: Ruda--- )
Kdy: 19. 01. 2020 20:49
Předmět: Bohatý farář

Navigace: link | přehled | fórum
Máme ve sboru bohatýho faráře. Před farou má dva SUV Mercedesy jeden pro sebe, druhej pro manželku. Byt na faře si vybavil jak král. Kde na to bere?
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 19. 01. 2020 21:01
Předmět: Re: Bohatý farář

Anonymáček chudáček
Od: Anonym: Darina <> ( 109.183.250.--- )
Kdy: 19. 01. 2020 23:58
Předmět: Re: Bohatý farář

Milý bratu,
niet inej cesty k pravde a láske zároveň, ku ktorým sme vyslaní hlavne my, len sa ho spýtať. Možno budete prekvapený. Potom dajte vedieť :)
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 20. 01. 2020 08:46
Předmět: Re: Bohatý farář

Jednoho takového taky znám. (Nevím, jestli mluvíme o stejném. Ten můj není z evangelické církve. Ta SUV jsou bílé a černé.) Při farářování zároveň podniká, a i ve svých kázáním často mluví o tom, jak je úspěšný. Na tom nic divného není. - Pro mně je divné až to, že mu to posluchači, většinou z nižší střední, většinově žerou. Vím, že ve světě se v některých denominacích evangelium prosperity káže běžně. Ale tahle denominace je klasická česká protestantská. To se křesťanský common sense tak posouvá?
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 20. 01. 2020 09:49
Předmět: Re: Bohatý farář

Divné by to bylo tedy od samého počátku. Zvěstovat evangelium prosperity, chlubit se vlastní podnikatelskou úspěšností v kázání může akorát někdo, kdo to evangelium nikdy pořádně nečetl. Kreacionismus a evangelium prosperity by doufejme nikdo v ČCE nekázal, standardní studium Bible a teologie i prostředí církve by ho to muselo včas odnaučit.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 20. 01. 2020 10:16
Předmět: Re: Bohatý farář

No, už jsem zmínil, že ve světě takové denominace jsou. Sám jsem se s evangeliem prosperity potkal ve vyznání víry arménské evangelické církve, která si pronajímala náš kostel. Nemysleme si, že to nejde chytře sepsat. A teď se dívám, že ona česká protestantská denominace proti EP dokonce potřebovala vydat teologické stanovisko, protože "se popisovaný fenomén v různých sborech opakovaně vyskytuje". - Ale jak už jsem taky psal, víc mě překvapuje, proč na to protestanti tak snadno naskočí. Ti starší možná proto, že doufají v proměnu církve směrem, který by mohl do církve přivést jejich mladé, kteří do sboru nechodí.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 20. 01. 2020 13:02
Předmět: teologie prosperity

Je tohle teologie prosperity? Tibor Máhrik je správcem sboru (tedy kazatelem) Církve bratrské v Ostravě https://www.youtube.com/watch?v=Fq8HWJdJqxM Mně osobně z toho manažerského přístupu naskakuje husí kůže. Jsem ze staré školy…
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 20. 01. 2020 14:36
Předmět: Re: teologie prosperity

Cébéčko je schopné všeho. Ať je to jak chce, toto naštěstí snad není problém mé církve. Nemám žaludek to poslouchat, aspoň ne teď.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 20. 01. 2020 14:48
Předmět: Re: teologie prosperity

Ok, rozumím. Kdo poslouchat budete, stačí třeba úvodních pár minut. Pro mě to byl šok, protože jsem CB bral vždy jako "zbožnější evangelíky". A protože ostravský sbor býval velký a zdravý. A protože CB je prý jediná rostoucí denominace…
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 20. 01. 2020 15:07
Předmět: Re: teologie prosperity

Opavské reálie a souvislosti s CB nasvědčují tomu, že tento anonymní trollí podnět opět zadal Janča.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 20. 01. 2020 18:01
Předmět: Re: teologie prosperity

Nic z Opavy na tom videu nevidím, mají tam napsaný Maják Vsetín. Má to půl hodiny, nechce se mi to celý poslouchat. Kecá o politice, kde tam je to hnutí prosperity? To je ten, co má ty dva Merciky před farou?
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 21. 01. 2020 07:11
Předmět: Re: teologie prosperity

Nepsal jsem o hnutí prosperity, ale o teologii prosperity. S otazníkem. Protože je v tom má otázka, jestli to tak nazveme. Když kazatel stále staví na odiv svou úspěšnost.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 21. 01. 2020 10:21
Předmět: Re: teologie prosperity

Tak jestli tohle jste vnímal jako projev TP, tak je na tom ČCE dobře.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 21. 01. 2020 12:00
Předmět: Re: teologie prosperity

Jančo, jestli je za tím u vás jemná skrytá ironie (čce úspěšnost na odiv nestaví), oceňuji. - Jenom v těch závěrečných slovech ("je na tom dobře") bych s vaší ironií nesouhlasil. Ne, čce na tom není dobře. Je v průšvihu. A přesto snad je takový pocit zdravější a bližší tomu, co je žádoucí (teologii kříže) než teologie úspěšnosti.
Od: Anonym: Martin Janča--- )
Kdy: 21. 01. 2020 13:27
Předmět: Re: teologie prosperity

Myslel jsem to tak, že kdybyste znal doopravdy, co je to teologie prosperity, jak ji kážou třeba v "církvi" Milost, Nová Naděje, Triumfální centrum… tak byste v tomhle jůtubku žádnou TP neviděl. A toto hodnotím na ČCE jako dobré, že tohle šílení v ní nemáme.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 21. 01. 2020 15:36
Předmět: Re: teologie prosperity

Myslím, že docela vím, co je TP. Ptal jsem se, jestli bychom i tohoto kazatele pod ten pojem zahrnuli. A i vám už teď rozumím, že to ironie nebyla, zmátl jste mě, když jste čce za něco chválil.
Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 23. 01. 2020 12:25
Předmět: proč CB roste?

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 Ok, rozumím. Kdo poslouchat budete, stačí třeba úvodních pár minut. Pro mě  to byl šok, protože jsem CB bral vždy jako "zbožnější evangelíky".  A protože ostravský sbor býval velký a zdravý. A protože CB je prý jediná  rostoucí denominace…
Tohle video příliš nejeví známky nedělního kázání, připadá mi to jako tématická duchovní přednáška z nějaké konference nebo programu (v CB jsem vyrůstal, tak zhruba vím jak bohoslužba vypadá). Takových přednášek je spousta a jsou velmi prospěšné, pokud to bereme jako přednášku, tam je běžné i diskutovat a nečeká se že to člověk bere jako nějaké dogma. Aleši, řekl bych že jsi ale nakousl daleko nosnější téma- proč je CB rostoucí denominace?? Nad tím bychom se měli zamyslet a porovnat s nimi ČCE. Zde několika body můj názor:
1. Důraz na osobní víru - v CB je velký důraz na "obrácení" ke Kristu, lidé jsou vyzýváni ke svědectví jak přijali Krista i před sborem, jsou tázáni "jak na tom jsou" (naopak v ČCE jsou často lidé kteří se za celý život neobrátili a je to každému víceméně jedno).
2. Důraz na všeobecné kněžství a domácí zbožnost (je i ve zmíněném videu)- v ČCE je domácí zbožnost velmi opomíjená, vedení dětí k víře také. Za tím stojí tristní výsledek odchodu mladých generací "do světa" a s tím nutně související zánik sborů. Dokud nepochopíme, že bohoslužba, odpovědnost před bohem a třeba i vedení částí bohoslužeb je úkolem nás všech (nejen faráře), nepohneme se z místa. Velmi důležité jsou v tomto i hlasité modlitby účastníků shromáždění. Nemáme hlasité modlitby více lidí při bohoslužbách? chyba!
3. Přijímání nebiblických názorů vedením ČCE (o tom bylo už napsáno dost)
4. pohrdání duchovními dary a jejich nevyužívání (jak často se modlíte společně za duchovní dary? jak využíváte duchovní dary?)
5. využití duchovní autority starších (jak často vzkládáme ruce na nemocné a mažeme olejem?)
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 23. 01. 2020 12:29
Předmět: Re: proč CB roste?

Heleďte a daleko více než CB třeba roste firma Lidl! Je třeba se tedy inspirovat u formy Lidl.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 23. 01. 2020 15:06
Předmět: jaká zbožnost?

Jirko, mám všude kolem sebe pietistickou církev - Slezskou evangelickou, to jsou právě ty tůrazy které rozepisujete. Fajn. Nebudeme-li mít osobní zbožnost, jde vše do kytek. Souhlasím. Žít víru v rodině a ve společenství církve. Souhlasím. Jenomže to dnes zhusta nefunguje. Co s tím nefungováním?
Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 24. 01. 2020 12:57
Předmět: Re: jaká zbožnost?

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 Jirko, mám všude kolem sebe pietistickou církev - Slezskou evangelickou, to  jsou právě ty tůrazy které rozepisujete. Fajn. Nebudeme-li mít osobní  zbožnost, jde vše do kytek. Souhlasím. Žít víru v rodině a ve společenství  církve. Souhlasím. Jenomže to dnes zhusta nefunguje. Co s tím nefungováním?
Aleši je třeba na to dávat důraz. Je třeba změnit koncepci vedení bohoslužeb, je třeba velkou část odpovědnosti přenést z faráře na řadové členy, je třeba vyučovat všeobecné kněžství, je třeba se začít společně modlit, je třeba se zaměřit na mládež. To jsou úplně základní věci, které z evangelií jasně vyplývají a v ČCE jsou dost pokřiveny. M jsme začali např. s domácími skupinkami a je to velmi požehnané! Lidi mají možnost se sdílet, "dozrát"- protože dostanou na starosti třeba program a hlasité modlitby jsou spontánnější než v neděli ráno.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 24. 01. 2020 13:10
Předmět: Re: jaká zbožnost?

Jirko, dobrý, rozumím vám a fandím vám. Jen zažívám, že když se taková zbožnost srazí s dnešním světem, většinou se rozplyne jako mlha.
Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 24. 01. 2020 17:02
Předmět: Re: jaká zbožnost?

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 Jirko, dobrý, rozumím vám a fandím vám. Jen zažívám, že když se taková  zbožnost srazí s dnešním světem, většinou se rozplyne jako mlha.
Může se to tak zdát. Pokud je to však Pánovo dílo, tak nepřijde vniveč. Otevřme své myšlení a konání v modlitbách Bohu a věřím, že Jeho Duch nás povede. Vnímám jako důležité začít tenhle boj o Boží přízeň na rovinách staršovstev a rodičů (prarodičů) v rodinách. Staršovstva by měla začínat pokáním a intenzivní modlitební chvílí. Kdo má problém, nebo ví o někom ze sboru, dotyčného pozve. Pak na něj/na ni budou vzkládány ruce a dotyčný bude pozdvihnut. Ohledně nevěřících známých: - sousedé, spolupracovníci a přátelé mají právo vědět o záchraně, kterou vyznáváme. I když se možná uculují, tak moje zkušenost je, že mnozí mně vyhledají, když mají problém, boj, těžkou zkoušku atd.. Dovolí, abych se s nimi modlil, dal na ně ruce, požehnal jim atd..A víte co? Pán udělá zázrak! Skoro vždy! - Je krásné vidět, jak se takoví lidé postupně mění a začínají přemýšlet.
Další věc: Satan nám chce ukrást naše děti, připravit je o spásu, proto za ně budeme bojovat i když se to může zdát někdy marné. Zvolili jsme běh na dlouhou trať a je opravdu těžké "držet laťku" navzdory současné realitě. My však věříme, proto je náš zrak upřen k tomu "co ještě není vidět". Proto neumdlévejme, bojujme, prosme, postěme se, volejme! Věrní svědkové víry v biblických knihách byli často v horší situaci, než my, bylo jich méně, měli těžší úkol. Oni však vytrvali (Židům 11).
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 24. 01. 2020 17:08
Předmět: Re: jaká zbožnost?

J. Polák: "Kdo má problém, nebo ví o někom ze sboru, dotyčného pozve."
Haha. Čuchám čuchám stalking, kulturu drbu a toužení po velké, velké disciplinační a manipulační moci.
A Satan vám chce ještě navíc sebrat nějaké děti. Satan, kam se podíváš.
Od: Anonym: Marti Janča--- )
Kdy: 24. 01. 2020 17:25
Předmět: Re: jaká zbožnost?

Já bych byl raději ve sboru pana Poláka než pana Cajthamla.
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 24. 01. 2020 17:36
Předmět: Re: jaká zbožnost?

To mě absolutně, absolutně nepřekvapuje.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 24. 01. 2020 17:39
Předmět: Re: jaká zbožnost?

Jirko, rozumím vám. Popisujete pietistickou praxi. Jestli se vám daří, je to fajn. (Např. tu námitku pana Cajthamla, že si ovšem dnešní lidé nikde nenechají kecat do života, ovšem považuji za oprávněnou.) Jiná praxe, taky stavěná na Bibli, je např. ta římsko-katolická, dnes stavěná kolem eucharistie a dalších svátostí, s větším důrazem na numinózum. Obě jsou to praxe, které chtějí dost předepisovat konkrétní způsoby. - Já bych však pro lidi kolem sebe potřeboval nějakou zbožnost otevřenější, s větším ohledem na lidskou rozdílnost. Která by jim nepředepisovala hned, jak mají věřit. Ale více se zajímala, čemu a jak třeba sami věří. I pro takovou otevřenost bych našel biblické podklady…
Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 24. 01. 2020 22:32
Předmět: Re: jaká zbožnost?

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 Jirko, rozumím vám. Popisujete pietistickou praxi. Jestli se vám daří, je to  fajn. (Např. tu námitku pana Cajthamla, že si ovšem dnešní lidé nikde  nenechají kecat do života, ovšem považuji za oprávněnou.) Jiná praxe, taky  stavěná na Bibli, je např. ta římsko-katolická, dnes stavěná kolem  eucharistie a dalších svátostí, s větším důrazem na numinózum. Obě jsou to  praxe, které chtějí dost předepisovat konkrétní způsoby. - Já bych však pro  lidi kolem sebe potřeboval nějakou zbožnost otevřenější, s větším ohledem na  lidskou rozdílnost. Která by jim nepředepisovala hned, jak mají věřit. Ale  více se zajímala, čemu a jak třeba sami věří. I pro takovou otevřenost bych  našel biblické podklady…
Aleši, to mně zrovna zajímá- čím na Vás moje důrazy působí pietisticky? Můžete třeba dát do kontrastu moje pojetí a jiné teologicky čisté pojetí bohoslužby? - to myslím vážně, já teologickou fakultu nemám, rád se v tom nechám poučit.

Pán Ježíš nás přišel osvobodit, takže souhlasím s tím, že je namístě nechat bratřím a sestrám volnost ve způsobech. Je ale asi dobré přesněji specifikovat co je tím myšleno. Každý třeba prožívá Boží přítomnost víc při jiné části bohoslužby, nebo má jiný projev. Napsal jsem např. že je chyba, když nejsou hlasité modlitby v rámci bohoslužeb. To ale neznamená, že nutím modlit se ty, kdo nechtějí. Stejné je to se zpěvem, svědectvím atd… Na druhou stranu- jsou zde biblické důrazy, které považujeme za normu a za dobré. Proto jsou standardem a odpůrci pracují na tom, aby je mohli přijmout. např. pravidelné navštěvování shromáždění, pravdivost Bible, její domácí studium a pravidelná modlitba, pokání, večeře Páně atd… Jaké konkrétní věci byste chtěl víc uvolnit a tak se přiblížit lidem?
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 24. 01. 2020 16:13
Předmět: Re: jaká zbožnost?

A bod 3, pane Poláku, lze považovat z vaší strany vyloženě za drzost. O údajně nebiblických postojích vedení ČCE tu "byly napsány" tak leda Jančovy sprosťárny a vaše ukřivděné manipulace. Zcela jistě nemůžete být schopen "nebibličnost" postojů ČCE vykázat.
Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 24. 01. 2020 16:33
Předmět: Re: jaká zbožnost?

Ladislav Cajthaml napsal(a):
 A bod 3, pane Poláku, lze považovat z vaší strany vyloženě za drzost. O  údajně nebiblických postojích vedení ČCE tu "byly napsány" tak  leda Jančovy sprosťárny a vaše ukřivděné manipulace. Zcela jistě nemůžete  být schopen "nebibličnost" postojů ČCE vykázat.
Měl jsem na mysli přístup k sexuálním pokleskům a deviacím , který je v ČCE velmi liberální. Jsme tím známí, nebudu se s Vámi dohadovat, je to fakt a mezi ostatními denominacemi máme díky tomu liberální pověst, což je jednoznačně negativní. Kdo se opravdu obrátí ke Kristu, chce společenství s pokud možno biblickým učením, ne žádné světácké názory, které jdou navíc zhora, kde by měli být lidé duchovně naopak dál, nebo tak aspoň působit..
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 24. 01. 2020 16:46
Předmět: Re: jaká zbožnost?

J. Polák: Zaštiťujete se údajnou bibličností vašich názorů a nebibličností těch druhých názorů, dokonce vedení vaší církve předhazujete nebibličnost (proč v takové zkažené církvi tedy jste, co v ní děláte, proč na ní participujete?), ale zde se jedná o projev zejména farizejství, o pýchu "ježka, který sám sobě kadeřav". Bibličností zřejmě nazýváte leda tupý fundamentalismus, který příznačně nestíhá dodržovat mnohé z toho, co v biblickém textu stojí příkazově napsáno, vozí se jen výběrově po vaší oblíbené homosexualitě a po tresti dalších blízkých témat a agend. Nejste s to si položit ani otázku přiměřené biblické hermeneutiky, interpretace biblického textu, kritického zacházení s biblickými reáliemi a historickým pozadím, vůbec nejste schopen uchopit problém bibličnosti Bible, vzniku kánonu, povaze inspirovanosti jejího sdělení apod.
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 24. 01. 2020 17:00
Předmět: Re: jaká zbožnost?

Rovněž přestaňte laskavě, Jiří Poláku, dělat vlny okolo údajného liberalismu. Nechte těch hloupých nálepek, samotnému vám zde není příjemné, když jste nálepkován podobně pokřiveně, třeba jako "komunista". Co je a není negativní, to nechte na každém, když tak křičíte za všeobecné kněžství, tak se do toho kněžství každého jednoho z nás neračte takto ukřičeně vměšovat. Pokud vás nálepka liberalismu tíží a nejste schopen přesvědčivě vyložit následování Krista Českobratrskou církví evangelickou, nikdo vás přece v ČCE nedrží. Negativní je nadávka liberalismu možná pro vás a vaše povážlivé okolí. Nikdo vám přece nebrání odstěhovat se do nějaké neliberální církve, hodně štěstí vám tam přeji!
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 23. 01. 2020 15:44
Předmět: Re: proč CB roste?

J. Polák: Především se vám divím, když tak adorujete CB a když je podle vás ČCE tak vadná a nebiblická - proč tedy nepůsobíte v tom kýženém cébéčku. Když jste v něm navíc vyrostl, jak píšete. Podle všeho váš přestup z CB do ČCE postrádá elementární smysl. Vstupte znovu do CB a všem bude lépe, na prvním místě vám.
Od: Anonym: jeden--- )
Kdy: 23. 01. 2020 18:16
Předmět: Re: proč CB roste?

CB je biblická
Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 24. 01. 2020 16:41
Předmět: Re: proč CB roste?

Ladislav Cajthaml napsal(a):
 J. Polák: Především se vám divím, když tak adorujete CB a když je podle vás  ČCE tak vadná a nebiblická - proč tedy nepůsobíte v tom kýženém cébéčku.  Když jste v něm navíc vyrostl, jak píšete. Podle všeho váš přestup z CB do  ČCE postrádá elementární smysl. Vstupte znovu do CB a všem bude lépe, na  prvním místě vám.
1. CB není v každém místě ČR 2. už velmi dlouho máme domov ve sboru ČCE a našeho faráře mám velmi rád, má úžasná kázání
takže to není jen o tom kde mi je "líp", ale také o sebekázni, ohledu na druhé (rodinu), úkolech, které se snažím ve svém sboru plnit a také o konkrétním sboru.
Podsouváte mi zde extrémy "kýžený vs. vadný" - což jsem nenapsal!
Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 24. 01. 2020 16:53
Předmět: Re: proč CB roste?

J. Polák: Ať je to s vašimi důvody po členství v ČCE jak chce, je třeba vás důrazně vybídnout, ať si lépe prostudujete, k jaké církvi jste se vlastně upsal, jaká jsou principy její teologie a také její správy (když už jste z dopuštění osudu jejím presbyterem, v tomto se, jak se tu opakovaně ukazuje, vůbec neorientujete dobře). Proč ČCE se od počátku teologicky rozešla s fundamentalismem apod.