Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: proč CB roste?

Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 23. 01. 2020 12:25
Předmět: proč CB roste?

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 Ok, rozumím. Kdo poslouchat budete, stačí třeba úvodních pár minut. Pro mě  to byl šok, protože jsem CB bral vždy jako "zbožnější evangelíky".  A protože ostravský sbor býval velký a zdravý. A protože CB je prý jediná  rostoucí denominace…
Tohle video příliš nejeví známky nedělního kázání, připadá mi to jako tématická duchovní přednáška z nějaké konference nebo programu (v CB jsem vyrůstal, tak zhruba vím jak bohoslužba vypadá). Takových přednášek je spousta a jsou velmi prospěšné, pokud to bereme jako přednášku, tam je běžné i diskutovat a nečeká se že to člověk bere jako nějaké dogma. Aleši, řekl bych že jsi ale nakousl daleko nosnější téma- proč je CB rostoucí denominace?? Nad tím bychom se měli zamyslet a porovnat s nimi ČCE. Zde několika body můj názor:
1. Důraz na osobní víru - v CB je velký důraz na "obrácení" ke Kristu, lidé jsou vyzýváni ke svědectví jak přijali Krista i před sborem, jsou tázáni "jak na tom jsou" (naopak v ČCE jsou často lidé kteří se za celý život neobrátili a je to každému víceméně jedno).
2. Důraz na všeobecné kněžství a domácí zbožnost (je i ve zmíněném videu)- v ČCE je domácí zbožnost velmi opomíjená, vedení dětí k víře také. Za tím stojí tristní výsledek odchodu mladých generací "do světa" a s tím nutně související zánik sborů. Dokud nepochopíme, že bohoslužba, odpovědnost před bohem a třeba i vedení částí bohoslužeb je úkolem nás všech (nejen faráře), nepohneme se z místa. Velmi důležité jsou v tomto i hlasité modlitby účastníků shromáždění. Nemáme hlasité modlitby více lidí při bohoslužbách? chyba!
3. Přijímání nebiblických názorů vedením ČCE (o tom bylo už napsáno dost)
4. pohrdání duchovními dary a jejich nevyužívání (jak často se modlíte společně za duchovní dary? jak využíváte duchovní dary?)
5. využití duchovní autority starších (jak často vzkládáme ruce na nemocné a mažeme olejem?)

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód