Diskuze k článku: Dobrá evangelická kázání 1 – Tomáš Trusina

Jsem velkým obhájcem kazatelského řemesla. Někdy si zoufám nad úrovní mnoha evangelických kázání. Ale než bych (asi marně) káral třeba i jen časté až obvyklé chyby, chci se pokusit ukázat příklady dobré. Ukázat je na dobrých stylech jednotlivých kazatelů.


Téma: zpětná vazba a zpětný chod

Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.static.bluetone.cz )
Kdy: 27. 02. 2024 13:09
Předmět: zpětná vazba a zpětný chod

Navigace: link | přehled | fórum
Kdysi (2016?) jsme byli s rodinou při krátké cestě do Prahy na bohoslužbě U Salvátora a kazateli jsme shodně nerozuměli z kázání ani z liturgie prakticky ani slovo, jak kuňkal. Přečtené mě přivádí na myšlenku, že jsem tehdy o mnoho nepřišel. Na druhou stranu „jsem dalek vytýkat jednotlivci chyby, které jsou chybami celé epochy“, napsal někde Nietzsche. „Dobré evangelické kázání“ zní podobně jako kulatý čtverec nebo světlá temnota. Nejenom pro neuzdravitelnou prohnilost českého evangelického prostředí, ale i pro těžké, opravdu těžké hermeneutické omyly reprezentantů tohoto prostředí, které upřesňovat by zde zabralo neúměrný prostor, aniž by to kohokoli zajímalo.
Ironizovat biblický spis Skutky apoštolské jakožto „netflixovskou sérii“ mi zrovna přijde vzhledem k jejich ahistoricitě a jalovému triumfalismu případné.
Potíž podobného typu kazatelství je v tom, že i tento styl zásadně předpokládá posluchače semletého církevním a biblicistním balastem. V této zavalenosti balastem ho pak zkouší osvěžovat, aktivizuje různé prvky této jeho semletosti, ale sama tato upadlá semletost zůstává základním předpokladem srozumění mezi kazatelem a naslouchajícím. Bultmannovská demytologizace se tu zastavila na čtvrt cesty.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 28. 02. 2024 17:34
Předmět: Re: zpětná vazba a zpětný chod

Díky za pečlivé čtení textu. Myslím, že by některá česká evangelická kázání obstála i v literární či filosofické tradici, v tomto s Vaší hyperkritikou nesouhlasím. Naopak souhlasím s hermeneutickou poznámkou, že kázání Tomáše Trusiny vyžadují poměrně velkou míru předporozumění evangelickému prostředí.