Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Rozdíl mezi evangelíky a katolíky

Od: Uživatel Evangnetu Pavel Duchan <>
Kdy: 04. 03. 2011 02:01
Předmět: Re: Rozdíl mezi evangelíky a katolíky

Evangelík by měl žít vlastně stejně jako katolík, jen na to nemá při ruce katechismus, který by mu poradil (mimochodem - človkě by měl začít u sebe, svého svědomí, katechismus by měla být poslední instance, když člověk prostě neví). Mám radost, že chápete význam společenství a co se rozdílů v bohoslužbě (evangelíci nemají mše) týká - protestantské bohoslužby (v ČCE) jsou mnohem civilnější.. ale třeba u lutheránů byste si připadala skoro jako doma :) Co se správnosti nebo nesprávnosti svěcení neděle týká - je fajn, že nad tím přemýšlíte, to Vás ctí, ale pravidla nezměníte. Bohužel? Bohudík?
Zpověď je velké téma - až budete mít osobní zkušenost (a ideálně k tomu i dobrého zpovědníka), třeba pochopíte, že to není taková sranda, jak se mezi lidmi říká. Vyslovit před cizím člověkem svůj hřích (a tady dám k dobru Ježíšovo "je psáno nezabiješ, ale každý, kdo řekne bratrovi, že je budižkničemu nebo blázen, bude hořet v pekle" (parafráze na Mt 5:21-22) - tedy že hříchem může být spousta věcí) opravdu není žádná legrace a bez přípravy zahrnující modlitbu se taková věc dělá jen opravdu těžko. K tomu - pokud je dobrý zpovědník, tak člověka nenechá oddrmolit si "to svoje". Ostatně určitě jste se učili, že svátost smíření má více částí (zkusím z hlavy - vyznání hříchů, lítost, pokání, snaha o nápravu, rozhřešení) a osobně znám kněze, kteří rozhřešení prostě nedají (a tím pádem ani eucharistii), pokud člověk nesměřuje k nápravě. Takže opakuji - o zpovědi si pišme, až ji budete mít za sebou :)
Ano, Váš postoj je "dost evsangelický", ale podle mě, člověk těžko může chápat výsostné postavení svátostí, pokud se učí křesťanské ABCD, takže si myslím, že je to přirozený stav. Jinak opět si dovolím nesouhlasit - kolem eucharistie se neděje "humbuk", aby bylo vidět, jak moc extra věc to je. A opět dodávám, dejte tomu čas, člověk nemůže mít všechno hned.
Pokud lidé po svatbě křesťansky nežijí, tak si to pak budou muset srovnat s Pánem Bohem. Nevím jak to dopadne, ale být tam bych nechtěl. Zkuste se nepoměřovat s lidmi kolem, ale následovat příkladu Pána Ježíše Krista.
Dobrou noc, Pavel

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód