Evangnetí střípky: mapy

Blogy | Zápisky > Advocatus diaboli

Z rychlíku: dvě drobné novinky na Evangnetu, obě se týkají map. První je přidání nového „poskytovatele“ map a sice nekomerční a otevřený projet „OpenStreetMap“. Druhou je speciální mapka sborů ČCE podle jejich příslušnosti (či nepříslušnosti) k jedné z konfesí.

OpenStreetMap

Kromě map Seznamu, Atlasu a Googlu je od nynějška možné zobrazovat „interaktivní mapy“ (tj. mapy seniorátů, mapu okolí jednotlivých sborů/stanic, mapu neobsazených sborů, či mapu u „časů bohosluže“) i pomocí mapových podkladů nekomerčního, komunitního projektu „OpenStreetMap“.
Tento projekt je zajímavý hned v několika bodech: všechna data jsou volně šířitelná pod jednou ze „svobodných“ licencí a jejich původ z větší části tvořen komunitně, tj. příspěvky jednotlivých uživatelů, kteří mapují své okolí především pomocí GPS přístrojů. Z menší částí je tvořen uvolněnými daty poskytnutými např. některými státy. I přes to je však jejich „pokrytí“ v dnešní době již velmi dobře použitelné. Výhodou je rozvněž, že existuje několik různých výstupů, které z těchto dat vytvářejí vlastní „obrázky“ map. Na Evangnetu jsou nyní přístupné vrstvy „Mapnik“ a „Osmarender“; a k tomu také - byť zatím značně nekompletní - vrsta cyklistické mapy z OpenCycleMap, což potěší jistě ty, co rádi do kostela na kole

Mapa sborů ČCE podle konfese

Jako odpověď na diskuzi o reformovaných a lutheránech v ČCE vznikla jednoduchou úpravou historických mapek mapa sborů ČCE dle konfese. V ní jsou různými barvami zaneseny sbory lutherské a reformované (případně sbory, které mají ve svém genofondu, či ve svých dějínách obě z těchto konfesí) a dále sbory ČCE meziválečné a poválečné.

Petr Tomášek / Advocatus diaboli

Motto: Všecko zkoumejte, dobrého se držte… (1Te 5,21)
Více o blogu »

Štítky

Poslední přírůstky

Nejčtenější

Ze všech blogů / nejnovější