Téma: Posmrtný život

Od: Anonym: Ondřej--- )
Kdy: 29. 07. 2019 09:24
Předmět: Posmrtný život

Navigace: link | přehled | fórum
Ahoj, aby tu teda nebyl jen ten chcíplý pes, obracím se na vás s dalším "začátečnickým" dotazem: Jak uvěřit v posmrtný život? Uvěřit v Boha jako stvořitele mi přijde poměrně snadné: stejně jako mnoha jiným mi tomu nahrávají i dřívější vlastní úvahy o stvořiteli, nahrává tomu dobře i věda (velký třesk), svět ve své rozmanitosti a kráse nahrává božímu stvoření. Až semka dobrý. Ale posmrtný život a nebe/peklo je pro mě oříšek, nemám to čím podpořit. Nenahrávají mu žádné vlastní fantazie a úvahy a spíš je mi momentálně snažší uvěřit, že po životě není nic. I reinkarnace se mi chápe lépe než "nebeské království", které je takové… pohádkové i abstraktní zároveň a nepřístupné rozumu. Při svém objevování víry mám zatím dojem, jako bych se jednou rukou už pevně držel, ale ta druhá pořád vlaje v prostoru a nemá se čeho chytit. Vzhledem k tomu, že víra v posmrtný život dává vlastně víru ve spravedlnost, je podle mě důležité toto pobrat nezbytně a snad i "brzy". Díky za názory a přeji fajn den, O.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 29. 07. 2019 10:08
Předmět: Re: Posmrtný život

Jestli tu píšete jen proto, aby tu nebyl chcíplý pes, tak to psat nemusíte, ani si z toho dělat problém.
Pro mě je důležitá vaše zmínka, že k myšlence "posmrtného života" vám nenahrávají "žádné fantazie". Je to skutečně tak? Jen otázka na vás. Protože ve všech kulturách a časech lidé takové fantazie měli. Mám dojem, že leccost takového se v duši přirozeně rodí…
To ovšem mluvim ještě o něčem jiném než o křesťanské víře, na kterou se ptáte. Vychází původně určitě v víry v Boha Stvořitele, o které píšete, že s ní problém nemáte. Bůh je věčný, jeho působení sahá daleko za rozměry našeho života. Odtud víra, že je Bohem živývh i mrtvých. Jestliže ve vztahu k němu, ve víře, už zažívám mnohé, co mě pozvedává nad člověčinu, pak věřím, že toto má platnost, která není pomíjivá. Asi tak tomu věřím já.
Od: Anonym: Ondřej--- )
Kdy: 29. 07. 2019 11:26
Předmět: Re: Posmrtný život

Děkuji za odpověď. Mám spousty dotazů, tak rád využiju zdejších volných diskusních kapacit. Budu se do toho muset ponořit nějak hlouběji, protože takto dogmaticky si s tím nevystačím. Tedy že Bůh má "všechno pod palcem", tudíž i posmrtný život a ten je takový, jak byl popsán. K těm fantaziím: tváří v tvář cizí smrti je to tak. Když mi někdo blízký zemřel, smiřoval jsem se s tím, že už není a nikdy nebude. Zároveň jsem si sice přál, aby nějaké nebe/"bezbolestná věčnost" existovala, ale nebyla to myšlenka/fantazie která by v ty chvíle převládala. Takže je to takové "doufám, ale nepředpokládám", což je právě ve vztahu k uvěření ve spravedlnost zatím slabý postoj (potřebu spravedlnosti a Posledního soudu momentálně vnímám intenzivněji než samotný věčný život po životě, byť to spolu úzce souvisí).
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 29. 07. 2019 11:40
Předmět: Re: Posmrtný život

Myslím, že nebude takový "jak byl popsán". Protože to popsatelné není. V Bibli najdete větu: "co oko nevidělo a ucho neslyšelo, co ani na mysl nepřišlo, to Bůh připravil." Jak chcete např. popsat věčnost? V biblických obrazech je jen pokus zachytit hodnoty, které jsou v životě opravdové a proto budou platit i jednou. Že rozhodující je láska. A spravedlnost, jak správně píšete vy. Že podstatné jsou vztahy a proto jednou bude společenství. Atd.
Od: Anonym: jeden evangelík--- )
Kdy: 29. 07. 2019 14:08
Předmět: Re: Posmrtný život

Čtěte Bibli!
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 29. 07. 2019 14:20
Předmět: Re: Posmrtný život

Jste bizár!
Od: Anonym: Ondřej--- )
Kdy: 29. 07. 2019 14:25
Předmět: Re: Posmrtný život

Tak pardon, už nebudu zaclánět.
Od: Kazatel ČCE Aleš Wrana <>
Kdy: 29. 07. 2019 14:39
Předmět: Re: Posmrtný život

Ondřeji, to nepatřilo vám, a myslím, že to víte, každopádně si to můžete ověřit pomocí linku "odpověď na". Odpovídal jsem "jednomu evangelíkovi". Vždycky tady do různých souvislostí vstoupí s poznámkou, že se máme řídit podle Bible. A když se ho zeptáte, co tedy podle něj Bible do dané situace říká, nikdy neodpoví. Prázdná hlava, papoušek, který se naučil jedinou větu. Bizarní je, že se naučil psát. Jestli vy máte nějaké pořádné otázky, naopak, sem s nimi.
Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 29. 07. 2019 20:30
Předmět: Re: Posmrtný život

Toto téma je dost obsáhlé, dalo by se mluvit dlouze. Každý z křesťanů v tom chce mít taky jasno a je naprosto přirozené a správné, že hledáš pravdu. Mně osobně v tom dost pomohla "hmatatelnost" druhé strany a to jak reaguje na Boží jméno. Démoni a démonské útoky velmi jasně prokazují existenci duchovního světa a jeho zákonitostí, které JSOU PŘÍMÝM DŮKAZEM SVĚDECTVÍ BIBLE. Lidí, kteří prožili něco takového je opravdu hodně, stejně jako je hodně těch, kteří zahnali démona v Kristově jménu a těch, kterým zmizely podobné symptomy při pravidelné modlitbě, čtení Bible NAHLAS a "generálním úklidu" svého života a srdce. Rozhodně nedoporučuji jakoukoliv komunikaci se světem zla, ale spíš svědectví lidí, kteří něco takového prožili a byli osvobozeni. http://www.kzamysleni.estranky.cz/clanky/byval-a–;jsem.-.-./satanistou.html