Téma: Linux

Od: Anonym: Jan Dorničák <> ( ---.113.broadband3.iol.cz )
Kdy: 24. 01. 2007 05:41
Předmět: Linux

Navigace: link | přehled | fórum
Pokoj vám!
Dočetl jsem se mezi příspěvky něco o využívání OS Linux mezi vámi (námi) a tak vás prosím, podělte se se mnou o zkušenost s Linuxem. Jakou máte distribuci, na jakém stroji ji provozujete, jaké jsou podle vás klady a zápory tohoto OS, potažmo konkrétní distribuce.
Díky za pomoc
Jan Dorničák
Není to sice tak úplně ČCE a internet, ale snad prominete
Od: Uživatel Evangnetu Marek Drápal <>
Kdy: 25. 01. 2007 20:32
Předmět: Re: Linux

Osobně doporučuji distribuci Debian - http://www.debian.org/. Když chviličku počkáte, tak bude k dispozici nová stabilní verze - Etch. V Debianu je instalace programů naprosto bezproblémová. Pomocí jednoho příkazu můžete nainstalovat libovolný program z desítky tisíc programů. Prakticky ke všem Window$ov$kým programům existuje hned několik Linuxových variant. Několik biblických programů je popsáno na mých stránkách http://marek.drapal.org/linux (sekce linux).
Od: Kazatel ČCE Martin Grombiřík <>
Kdy: 26. 01. 2007 20:22
Předmět: Re: Linux

Distribuce: pro domácí práci Slackware (svoboda pro různé počítačové šílení), pro různé "outdoor" projekty většinou Fedoru nebo CentOS (klon RedHat Enterprise Linux). S těmito distribucemi mám zkušenosti celkem dobré. Pod Slackem mi (z hardware) funguje zvuk, 3D grafika (nVidia, bohužel jen s proprietálním ovladačem), televizní karta, WiFi v notebooku, multifunkční příšerka od HP (PSC 1510), vypalovačka a různé USB čtečky všeho možného.
Pro "církevníka" by mohlo být zajímavé, že na Linuxu chodí různé programy pro práci s bibl. texty postavené nad knihovnou Crosswire Sword (např. BibleTime pro KDE apod.), v emulátoru Wine se dá rozchodit také BibleWorks a snad i další exegetické programy původně pro M$ Widle. Pokud používáte nějakou distribuci, která používá Unicode (např. ty odvozené z RedHatu), můžete (zpravidla po doinstalování vhodného fontu) pracovat s řečtinou, hebrejštinou a dalšími exostickými jazyky, kódovanými v této normě.
Klady Linuxu: stabilita, cena :-), fajn lidi kolem něj
Zápory: zatím poměrně málo (ve srovnání s Win) specializovaných aplikací, mírné nepochopení okolí ;-)
Provozované stroje - různého druhu, převážně s AMD procesory (AthlonXP a 64bit Opteron)
Od: Uživatel Evangnetu Marek Drápal <>
Kdy: 26. 01. 2007 20:58
Předmět: Re: Linux

Já naopak Slackware, zejména začátečníkům, nedoporučuji (ačkoliv jsem na něm já začínal). Upgrade na novější verzi bude nepříjemný, kritické záplaty pomalé (one-man-show-problem) a systém si pomalu zasekáte. Rovněž distribuce založené na RedHatu mají nejasnou vnitřní i vnější politiku. Nikdy nevíte, co RH udělá, koho se rozhodne podporovat/nepodporovat; konfigurační soubory, které byly ve verzi XY tam jsou ve verzi YZ támhle atd. Pokud jde o HW, chodit bude skoro vše, jen je třeba dávat pozor u notebooků, např. touchpad může být problém.
Od: Kazatel ČCE Martin Grombiřík <>
Kdy: 26. 01. 2007 22:10
Předmět: Re: Linux

Neříkal jsem že Slack je vhodný pro začátečníky, říkal jsem že je vhodný pro mne :-) Vyhovuje mi prostě možnost nainstalovat si v různé míře minimalistický základ a dále si dělat co se mi zlíbí. To se týká domácího počítače, na server bych si ho (já osobně) ovšem nikdy nedal. Do flame RH versus Deb bych se nerad pouštěl, spokojme se s tím, že mám nějaký důvod, proč se zatím držím preference RH (a Vy zas pro Debian) - používám Linux už 11 let a zkusil jsem kdeco.
Pokud je tazatel naprostý začástečník, ostatně bych mu doporučil nějaké live distro (spustitelné bez instalace z CD/DVD), např. již zmiňovaný SLAX, nebo chcete-li zůstat u Debianu, tak Knoppix nebo český Danix (SLAX je ostatně také české provenience) - může si s Linuxem dlouho hrát bez nevratných změn na pevném disku.
Od: Uživatel Evangnetu Tomáš Volf <>
Kdy: 30. 01. 2007 15:58
Předmět: Re: Linux

Od SLAXu mám dokonce 3 stejná LIVE CD:)
Tak třeba na http://ubuntu.cz se dá sehnat ISO image Instalačního CD Ubuntu (popř KUbuntu, XUbuntu nebo EdUbuntu) které je zároveň live. Taky zajímavá nabídka (možná až na tu dobu čekání) je objednání si tohoto CD (K,X,Ed)Ubuntu v lisované podobě, které vám přijde zdarma na vaší poštovní adresu kterou uvedete zhruba za 4-6týdnů. Takto si můžete objednat až 5CD od každé verze (ve vyjímečných a odůvodněných případech i více).
Fedora: Vzhled se mi líbí ale je to na můj vkus až moc velký. Navíc jsou s ní prý docela problémy.
Debian: Nevím, na webu jsem nenašel ani screen krom toho ten jejich web je takový docela torzo na to že je to oficiál web projektu tak velkých rozměrů.
SLAX: Zatím ani nevím co to je zač, ale vyzkouším to LIVE CD, to je výhoda:)
(K,X,Ed)Ubuntu: Podle mě nejjednoduší, od všech jsem slyšel velkou spokojenost, pěkná rozhranní, nehledě na to že web je hodně user-friendly, mají tam věechno pěkn vysvětlené a česky. Zatím u mě vede jen nevím jestli Ubuntu (Gnome) nebo KUbuntu (KDE).. Ale vzhledem k tomu že má oblíbená barva je modrá tak to vyhraje asi KUbuntu s KDE:)
Od: Uživatel Evangnetu Marek Drápal <>
Kdy: 05. 02. 2007 15:32
Předmět: Re: Linux

Nevím, nevím, soudit distribuce podle webových stránek či screenshotu je nějaké divné, ne? A víte, že *ubuntu je jen fork Debianu?
Od: Anonym: Jan Dorničák <> ( ---.113.broadband3.iol.cz )
Kdy: 27. 01. 2007 19:32
Předmět: linux

Bratři! díky za projevené názory.Na Slacware se podívám, Fedory se trochu bojím pro vysoký nárok na stroj (notebook Toshiba Satellite L30;celeron 1,46GHz 256RAM ) moje první distro bylo danix("český debian") + výborná česká distribuce s obrovskou podporou hardwaru +součástí je GCompris ;-) -malá komunita uživatelů, slabá podpora nových uživatelů (sám jsem měl problém a místo odpovědi jsem dostal "kick", aniž by byl zjevný důvod jako nadávky, či neslušnost) Ale mám tento projekt rád a jistě ho ještě ozkouším, tuplem, když je nová DVD verze
poté Mandriva 10.1 a 2006 +jednoduchost +dostupná literatura +obrovská komunita -zvláštní politika (viz. "je problém s lokalizací, ale
Tď uvažuji o Ubuntu +obrovská komunita +rychlý vývoj v jasně daných intervalech +uživatelskou přívětivost +kvalitní dokumentace a podpory komunity (diskuze, návody..) +balíčky debianu, tudíž obrovské množství kvalitního softwaru - zatím jsem nezjistil, ale určitě nějaká budou ;-))
Mějte se s Bohem Jan
Od: Anonym: Jan Dorničák <> ( ---.113.broadband3.iol.cz )
Kdy: 27. 01. 2007 19:33
Předmět: Re: linux

ale fuj, já to nedal do vlákna. Jan
Od: Správci Evangnetu (Petr Tomášek) <>
Kdy: 29. 01. 2007 13:51
Předmět: ADMIN: Re: linux

To neni az zas takovy problem. Umime prispevky naroubovat i vykorenit. Priste staci napsat na a my uz se o to postarame ;-).
Od: Anonym: Jan Dorničák---.113.broadband3.iol.cz )
Kdy: 04. 02. 2007 19:36
Předmět: Re: ADMIN: Re: linux

to je krásné, co už všechno umíme (umíte) ;-)
Od: Anonym: jiří pelech <> ( ---.inway.net )
Kdy: 31. 01. 2007 17:34
Předmět: Re: linux

jednoznačně doporučuji ubuntu, nebo ještě lépe kubuntu (liší se jen ve standardním prostředí xwindows - místo gnome používá kde, které je podle mě celkově pohodlnější, ale co člověk, to názor).
Od: Anonym: Jan Dorničák---.113.broadband3.iol.cz )
Kdy: 04. 02. 2007 19:39
Předmět: Re: Linux

Bratři!
tak jsem nakonec zvolil Kubuntu a s volbou jsem spokojen.
Výborná podpora na webu, apt-get je krása a člověk si zase trochu osahá tu legendární konsoli ;-)
A díky vám za názor!
Pán s vámi.