Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: teodicea

Od: Anonym: Brikeš---.blue4.cz )
Kdy: 14. 10. 2006 20:21
Předmět: Re: teodicea

Úsloví "plozen Otcem" mi trhá uši a v NZ, se domnívám, není takto použito.
Milý Brněnský Statický Anděli,
je mi líto, že Tě tahá za uši, co Ti církev k věření předkládá, ale musím Tě upozornit, že theologumenon "(Boží) Syn je plozen Otcem" patří k základním formulacím dogmatu o sv. Trojici (Athanasiánské symbolum, jež je jedním ze tří tzv. ekumenických vyznání: FILIUS A PATRE solo est, non factus, nec creatus sed GENITUS a odtud formulace dogmatu de fide est ergo … Filium a Patre procedere per generationem, čili Syn vychází z Otce prostřednictvím plození). Co se týče Nového zákona, doporučuji Ti studium 1. kapitoly listu Židům (viz Žd 1:5 - Neboť kterému z andělů kdy řekl: 'Ty jsi můj syn, já jsem tě dnes zplodil' (ego sémeron gegennéka se)? A opět: 'Já mu budu otcem a on mi bude synem'? - kde je citát z Ž 2:7 vztahován na Krista) a prolog Janova evangelia (J 1:18 monogenés theos (var. hyios) ho ón eis ton kolpon tú patros - jednorozený Bůh (var. Syn) v lůně Otcově, kde monogenés by sice bylo možno přeložit také "jediný svého rodu", ale teologický význam by byl stejný).
Smyslem daného článku víry je, že Ježíš je jako Boží Syn božské přirozenosti, že není kreatura ex nihilo. Jinak by se nám rozsypala (jak naznal již církevní otec Athanasius) celá soteriologie a naše spása by byla z Boží strany zaručena asi tak, jako byly bankovky ČSSR kryty prací socialistického člověka.
Pokud by Tvůj problém byl trvalejšího charakteru, zvaž, za by pro tvé konfesijní uspokojení nebylo vhodnější společenství Svědků Jehovových nebo jiných ariánů.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód