Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Jak může evangelík..

Od: Uživatel Evangnetu Pavel Duchan <>
Kdy: 06. 03. 2011 20:25
Předmět: Re: Jak může evangelík..

Za co manželství považujete Vy a za co jej má katolická církev, to jsou dvě zcela rozdílné věci, prosím, berte to v potaz. Co se "výjimky cizoložství týká" - záleží kde a co čtete.. Každopádně opakuji - katolické učení se dívá na manželství jako svátost, kterou si udílejí dva lidé v přítomnosti kněze. Jejich sňatek pak nerozlučně spojuje Bůh. "Co Bůh spojil, člověk nerozlučuj" nebo jak to je.
Mt 19, 3-9: Tu k němu přišli farizeové a pokoušeli ho: „Je dovoleno propustit manželku z jakékoli příčiny?“ Odpověděl jim: „Nečetli jste, že Stvořitel od počátku ,muže a ženu učinil je’? A řekl: ,Proto opustí muž otce i matku a připojí se ke své manželce, a budou ti dva jedno tělo’; takže již nejsou dva, ale jeden. A proto co Bůh spojil, člověk nerozlučuj!“ Namítnou mu: „Proč tedy Mojžíš ustanovil, že muž smí propustit svou manželku tím, že jí dá rozlukový lístek?“ Odpoví jim: „Pro tvrdost vašeho srdce vám Mojžíš dovolil propustit manželku. Od počátku to však nebylo. Pravím vám, kdo propustí svou manželku z jiného důvodu než pro smilstvo a vezme si jinou, cizoloží.“)
Ef 5, 24-25: A protož jakož církev poddána jest Kristu, tak i ženy mužům svým ve všem. Muži milujte ženy své, jako i Kristus miloval církev, a vydal sebe samého za ni,
To první má svou výpovědní hodnotu, to druhé bezesporu také. Nebo snad Kristus opouští člověka, který se k němu otočil zády? Pokud vím, tak ne - je trpělivě s ním a čeká na jeho obrácení.
Mt 19, 8-9?: Dí jim: Mojžíš pro tvrdost srdce vašeho dopustil vám propouštěti manželky vaše, ale s počátku nebylo tak. Protož pravím vám: Že kdožkoli propustil by manželku svou, (leč pro smilství), a jinou pojme, cizoloží, i kdož propuštěnou pojme, cizoloží.
Tady je vidět, že propuštěná manželka nemůže být pojata. Z překladu mi není jasné, jestli je to jakákoliv propuštěná manželka nebo manželka propuštěná pro cizoložství.. Ale ukazuji Vám to jen proto, že v Bibli si snadno najdu oporu pro nerozlučitelné manželství.. All-at-all -> Pán Ježíš Kristus jasně učí, že "ale s počátku nebylo tak".

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód