Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Jak může evangelík..

Od: Uživatel Evangnetu Pavel Duchan <>
Kdy: 05. 03. 2011 18:42
Předmět: Re: Jak může evangelík..

2 - katolická církev si také prošla svým vývojem od dob reformace.. je zajímavé sledovat, co chtěli evangelíci a kde jsou dnes a zároveň co chtěli evangelíci a kde je dnes katolická církev.. Takže si sice můžeme potřást pravicí a poplácat se po zádech, jak byla katolická církev hrozná, ale když začneme posuzovat výše nastíněné otázky, pak..
3 - samozřejmě že jsem evangelíkem, protože jsem tam byl pokřtěný, kdo ne? Byl jsem vychován jako evangelík, takže jsem evangelíkem, protože takový byl vliv mého okolí. Pokud bych měl pokřtít své děti (protože jsem zasnoubený s katoličkou), budu je chtít nechat pokřtít v katolické církvi, protože si myslím, že je pro člověka snažší najít si cestu k Bohu u katolíků. Neříkám, že katolíci jsou "lepší", to je vaše dedukce, dlužno říct, že mylná.
4 - víte, tato Vaše interpretace "zásluh katolické církve" je pro mě nepřijatelná. Protože jsem evangelík, tak nevěřím na "jejich a mou církev", toto rozdělování je proti eucharistické jednotě, kterou jako evangelík vyznávám. Jsme všichni jedna církev Kristova? Pokud ano, pak máme právě takovou zodpovědnost (a zásluhy!) jaké jste přiřknu římskokatolické církvi - úplně stejné. A kdybych byl tradiční katolík, odpověděl bych, že pokřivený pohled na církev je výsledkem působení protestantské hereze, že je to výsledek ďáblova působení a snahy poškodit mystické tělo Kristovo, ale že jsem si jist vítězstvím pravé Kristovi církve, protože "brány pekelné ji nepřemohou". Vidíte, jak je snadné někoho obvinit a přitom mít svou pravdu?
Omlouvám se - jako evangelík ctím kontinuitu 20 století, jako evangelík, který si váží předků ve víře (pokud zůstaneme přízemně u evangelických) nechápu spoustu věcí - ordinaci žen, vysluhování VP jednou za měsíc, absence zpovědi (jít si popovídat s farářem lehce není ono), atd. atp. Pokud se rozšoupnu, tak budu hrdý na sv. Fratiška z Assisi a mnoho jiných světců, kteří prostě patří do historie a kontinuity mé církve a budu se kát za všechny vybrané peníze na odpustky a politického vlivu, který si budovali někteří představitelé církve.. Tak nějak to má být? Doufám, že jsem takto dostatečně evangelíkem hrdým na kontinuitu a historické kořeny, jen kam zařadit vás, když čtu bod 4. To mi moc křesťanské/evangelické nepřijde..

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód