Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Jak může evangelík..

Od: Uživatel Evangnetu Pavel Duchan <>
Kdy: 04. 03. 2011 22:26
Předmět: Jak může evangelík..

A víte, že jsem rád, že Vás to štve? Že Vám to stojí za reakci? Ale abych odpověděl:
"Já jsem nějak nepochpil, jak může evangelík říct, že římskokatolická církev je to nejlepší místo?" -> poměrně snadno.. katolická církev má spoustu vodítek, kterých se člověk může ve své zbožnosti přichytit a spoustu příkladů, jak žít svůj život.. kalvinistické bílé stěny kaple mi úplně inspirativní nepřijdou.. z mého úhlu pohledu bychom se měli každou neděli chodit dívat, jak vypadá úcta k svátostem, abychom se jako evangelíci přiučili.
"Nepopíráte svou identitu jako evangelíka?" -> určitě ne. Pokud tvrdím, že katolická církev je nejlepším místem, kde být pokřtěný a vedený k víře, tak tím neříkám, že je to pro mě nejlepší místo, kde chci být.. Ostatně - popište mi, jak vypadá "identita evangelíka ČCE", abych věděl, co že bych měl popírat, já jsem ještě tuhle identitu neobjevil, moc byste mi tím pomohl.
"Když jste veden k přesvědčení, že katolická církev je tím nejlepším místem, proč přebýváte v "heretické" sektě?" -> předně, katolická církev nás nemá za "heretickou sektu", doporučuji si nejprve přečíst soudobé dokumenty. A proč jsem evangelíkem? Víte, že si tuhle otázku také občas kladu? Ale odpověď je prostá - byl jsem pokřtěný jako evangelík a nejsem katolíkem. Až budu katolíkem, dám Vám vědět. Jinak opakuji - myslím, že katolická církev je místem, kde se jako evangelíci máme hodně co učit, hodně věcí jsme zavrhli jen proto, "že jsou příliš katolické" a to mi přijde jako velice mizenrý důvod, Vám ne? Ostatně, jak sám naznačujete - máme 16 století stejné historie, ke které se hlásíme (alespoň doufám, protože já ani Luthera ani Kalvína nepovažuji za osobnosti, které by si něco sesmolili na koleni).

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód