Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Rozdíl mezi evangelíky a katolíky

Od: Anonym: Kateřina---.hlucinnet.cz )
Kdy: 03. 03. 2011 12:04
Předmět: Re: Rozdíl mezi evangelíky a katolíky

Dobrý den, děkuji Vám za Vaše odpovědi, odpovídá to tomu "co mi říká můj pan farář". Ale je to u Vás podobně? Jak žije evangelik narozdíl od katolíka? Jak u Vás probíhá mše?
Já už jsem časem zjistila, že je strašně důležité žít ve společenství křesťanů, protože víra pak slábne, ale některé věci chápu spíše jako ten "bič" jak jste se zmínil. Lidé jsou opravdu tak hříšní, že ten bič potřebují. Nicméně někdy mě postoj jiných katolíků v kostele tak demotivuje, že mám stokrát lepší pocit doma v klidu při čtení bible, nebo sledování mše v televizi. Nicméně jako pravidlo by to určitě nefungovalo, ale nepřijde mi úplně správné, že strávím-li tento den vyjímečně "jinak" a přesto jsem jej věnovala bohu, mám těžký hřích. Taky mám pochybnosti okolo zpovědi…moje vlastní zpověď bohu je vždy nejúpřímější a nebojím se "vyslovit", vždyť přece Bůh stejně všechno ví. Samozřejmě je důležité to říci někdy nahlas a někomu jinému tak kolikrát přijdeme na věci-chyby-hříchy, které jsme si ani neuvědomili. Já jsem samozřejmě na zpovědi nebyla, ale vždycky mě zajímalo co tam lidi říkají a většinou "zablábolí" neurčitě to co minule a jdou. Jak pak může mít taková zpověď větší "sílu" než ta moje "srdeční…osobní jen s Bohem"? Ale asi v tom musí být nějaký řád, přestože pak všechno nedává smysl (viz moje pochybnosti výše), neboť vše se dá zneužít a kdyby ten řád nebyl tak by to asi nedopadlo nejlíp.
Podle toho co jste mi napsal tak mám spíš pocit důležitosti mše především v kázání, takže už trochu rozumím proč mi pan farář řekl, že můj postoj je "dost evangelický". nejspíš i ten můj tzv."rituál" kolem eucharistie je vlastně proces, aby si toho lidé vážili. Já to prostě vnímám trochu jinak, raději bych seděla v přátelském kruhu, poslouchala kázání, diskutovala o Písmu o Bohu ad. otázkách. Naštěstí pan farář mi tohle potěšení je schopen dopřát pár čtvrtků v měsíci, takže můžu být spokojená, že se to nějakým způsobem vyváží.
No a s tou svatbou…manželství pokřtěného s nepokřtěným je opravdu svátostné, ale zase na druhou stranu pokud lidé pak křesťansky vůbec nežijí? Evagelíci si taky můžou brát nevěřícího?
Pěkný den Kateřina

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód