Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Farářování v době koronavirové

Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 07. 04. 2020 11:39
Předmět: Re: Farářování v době koronavirové

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 Asi jako když se Ježíš modlil za římské vojáky, kteří ho křižovali. Není to  podobně směšné?
Asi píšu málo zřetelně, pokusím se to ještě zlepšit.
Každý se může modlit za koho chce co chce, zakázat mu to těžko můžeme. Ani technicky mu v tom zabránit nemůžeme. A třeba ani nechceme. Modlit se zplna srdce, třeba i naivního, třeba i zlého srdce, je výsostně intimní vztah mezi jedincem a Bohem. Není žádná pozemská moc, která může narušit naše modlitby, vstupovat do nich.
Ale dožadovat se jakéhosi "kněžství za národ"? Tomu přinejmenším nerozumím. Má námitka nebibličnosti trvá. Dokonce i když se Ježíš modlí za své katy, neříká u toho přece: "Jsem váš kněz, holoto!" Prostě za ně tiše prosí u svého Otce.
O jaké legitimní zdroje může pan Polák opřít své výzvy, ať se pasujeme na kněží svého národa (!?!?)? Žádné biblické zdroje tu nevidím pro podobnou myšlenku. Nemám bohoslovecké vzdělání, už jsem to tu víckrát připustil. Mám pouze jiné humanitní vzdělání. Každopádně z vašeho odkazu na 1Pt 2 vidím, že to je minela, zavádějící interpretace.
V Epištole Židům naopak čtu, že Ježíš byl náš nejdokonalejší velekněz. Jakési trvání na něčím kněžství post Christum mi už jenom proto přijde za vlasy přitažené. Dokonce i kdyby s tím nějaká eklésie kolem tohoto "kněze" souhlasila. Jak se pasovat na kněze celého nekřesťanského českého národaroda? Tam asi jiné zdroje než naivní pýcha a nebiblické rozumění při díle být nemohou.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód