Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Poznámka o Trojici...

Od: Anonym: P.A.Semi---.pnet.netair.net )
Kdy: 11. 08. 2019 11:00
Předmět: Re: Poznámka o Trojici...

Tohle jsem rozepsal již 4.8., doplnil 7.8. a nyní, akorát jsem to tam nechtěl strkat mezi různé ošklivosti…

Nebo je to ještě jinak? Třeba to není nutně jen Trojice? Chybí vám v těch vašich vzorcích Svatá Matka, jejíž archetypální (uváděl jsem některé výše) i společenské odrazy jsou leckde vidět.
Pokud jste katolík, dál se modlete k Panně Marii jak jste zvyklí (Svatá Maria Matko Boží, pros za nás hříšné, nyní i … atd), a i obrázky nebo sochy k tomu máte dobré, ale vězte, že to tajemství je možná ještě větší, než jste si mysleli. (Sochy ale jen pokud nejsou pomníkem zlé totality na popravišti! To nemá být jedněm nebo druhým na vztek nebo na špinění…) ("Pros za nás" - protože ženy obvykle spíš prosí a přimlouvají se, muži rozhodují. Že by to byla ta "Přímluvce", jak se píše v J16? Pak by to opět zpátky šlo k tomu Duchu Svatému ženského rodu? Nevím, jen logicky uvažuji.)
Pokud jste reformátoři a vadí vám P.M. (proč?), tak se rozmyslete, kde vám ta Svatá Matka chybí a co s tím? (Čtveřice? nebo až do Sedmi?, nebo případně je to ten Duch Svatý v Trojici nebo Šechína nebo Psýché nebo já nevím, co vám nebude překážet…) Ale nehádejte se kvůli tomu zbytečně, kdo chce tvrdit, že na tu Nejvyšší úroveň vidí?
A ovšem, leckterá matka je téměř nebo zcela svatá, některé nejsou, a tělesná láska není hříchem, pokud doplňuje duševní lásku, a pro dobro našich i jejich dětí je potřebná, nejlépe pokud přiměřeně.
Ale jsem přesvědčen, že kázat by žena mužům neměla. Ony ale třeba pěkně zpívají. Viz třeba Ef5 nebo 1Kor11, je to zčásti již přehnané a zastaralé, tehdy byla antika a čekal nás středověk, ale zčásti to mělo a má důvody. Dobré ženy mívají víc lásky než rozumu, a těm špatným nenaslouchejte tím spíš… (nejen z kazatelny, ale i v politice) (Žena ať má poradní hlas (vyslechněte i poradní hlasy žen, vidí věci z jiné perspektivy a to může být užitečné), ale zodpovědná rozhodnutí je třeba dělat rozvážně a mužně. Kam vede politiku zfeminizovaná část společnosti vidí leckdo a není to prospěšné… případně viz Hausmann&Lhoták 2018 (T.i.f.), pokud to chcete bez rozmyslu rozporovat, ale Lhotákovi nevěřte jeho názory týkající se religiozity, v tom se mýlí a mohu to zdůvodnit, když už ho tu doporučuji.)
Konzultoval jsem to s ženou s živou vírou, a ona chápe Ducha Svatého jinak. Nespecifikovala to ale blíž. Ale Archetyp Mateřství prostě oslavujete v některých církvích i společnostech málo… (Tedy, za to, jak na mne byla vždy hodná, jsem ji bodnul do duše, že je hloupá a pyšná, a to pro její dobro jako dárek, a za to, že mě kdysi ona bodla (byť neúmyslně, a stejně mi to pomohlo), jsem jí pak musel na vyvážení cukříčkovat duši, což ale může být na zkažení. To nevím, ty archetypy se zřejmě musí dobře vyvážit. A k Mateřství je třeba mít víc úcty a oslavy ve společnosti, než k Pozici… Také jsem tu kamarádovi vysvětloval, jaký je rozdíl u Pyramid, co tu kamenné dodnes stojí, a u těch živých pyramid třeba i z dělníků těch stavbařů, které tu mohou být až dodnes a živé a široké… To, že vidíte jenom špičku té živé pyramidy dnes, tak ji přehlížíte, i když třeba to je jen odlomek nebo bludný balvan, ale to dnes nevidíte…)
(Je to můj laický jen středně informovaný názor…)

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód