Evangelické kulty osobnosti

Blogy | Zápisky > Jiří Hoblík

Evangelické kulty osobnosti mne dezorientovaly - už dávno předtím, než jsem tento termín poznal - a proto později také iritovaly. Jedním z takových kultů je kult profesorky B. Komárkové. Nikoli ona a její dílo, nýbrž tento kult, který se ovšem dá těžko vydestilovat od regulérní úcty, může zato, že její dílo jsem jen prolistovával. A to už dávno. Proto všechno se však rád nechávám překvapovat, aniž bych daleko širší a hlubší problematiku evangelických kultů osobnosti dovyřešil.

Když už je konečně řeč o "krizi ČCE", situace není nijak vzdálena roku 1985, kdy B. Komárková psala:
"Zvláště čeští evangelíci zaměnili oddanost Božímu slovu za loajalitu ke své malé institucionalizované církvi. Místo aby hájili Boží při ve světě svědectvím o živém Kristu, propadli klamu, že v těžkých dobách je jejich úkolem starat se o zachování početního stavu svých sborů v prostorách hermeticky uzavřených před nepřátelským světem a v úředně povoleném ghettu se mezi sebou těšit jistotou vlastního spasení."
Pikantní je, že tímto citátem končí medailonek P. Kosatíka, který B. Komárkové věnoval týdeník Respekt ve svém 6. čísle. Jako by to byl vzkaz do ČCE zpoza "zdi": zachumlaní do svých titerných praktických sebezáchovných problémů navenek o živém Kristu nic nezní. Jak neuvěřitelně prostinké…

  • 2 komentáře
  • přidáno: 11. 02. 2010 20:34
  • akutalizováno: 13. 02. 2010 15:39

Jiří Hoblík / Jiří Hoblík

Motto: Jedno a všechno
Více o blogu »

Poslední přírůstky

Nejčtenější

Ze všech blogů / nejnovější