Téma: Chyba v expanzi URL aj.

Od: FS ČCE PRAHA - OCHRANOVSKÝ SBOR <>
Kdy: 18. 01. 2009 00:11
Předmět: Chyba v expanzi URL aj.

Navigace: link | přehled | fórum
Před chvílí jsem přidal komentář ke Kalendář: "Ticho spěchá dál" – večer k památce Jana Palacha viz: http://www.evangnet.cz/kalendar/1203-ticho_specha_dal_vecer_k_pamatce_jana_palacha
Ačkoliv jsem byl zalogován jako praha-ochr, pod článkem se objevuje: 1 komentář Dnes přidal: Kazatel ČCE Martin Prudky
Teď jsem to pochopil, že asi Martin Prudký přidal ten článek a já ten komentář, ale takto se to zobrazuje dost matoucně.
Ale dál: V tom komentáři – viz http://www.evangnet.cz/diskuze/vlakno/akce/1203/2682 jsem uvedl odkaz na článek ve Wikizprávách: http://cs.wikinews.org/wiki/Ticho_sp%C4%9Bch%C3%A1_d%C3%A1l…; Ale kliknutí na ten odkaz nefunguje. Browser mi namísto těch tří teček na konci ukáže otazník.
Občas se mi tu také stávalo, že se mi ty tři tečky automaticky zěnily na elipsis (jeden znak v utf-8 namísto tří znaků pro tečky), čímž pádem se to URL už dokonale zmršilo.
Tak teď nevím, jestli je to chyba mého prohlížeče anebo nějakého šotka na těchto stránkách…
Petr Heřman
Od: Uživatel Evangnetu Tomáš Volf <>
Kdy: 18. 01. 2009 17:11
Předmět: Re: Chyba v expanzi URL aj.

Dobrý den, ano, správně jste to pochopil, nacházíte se v kalendáři a tam v tom boxu je shrnutí, kolik příspěvků v diskuzi tento "článek" má a kdo ho vložil - je to tam oddělené i rourou. (tím to teda nechcu ani obhajovat ani odsuzovat, to si budete muset počkat na vyjádření někoho ze správců)
Ale dál: V tom komentáři …
To bude asi opravdu chyba prohlížeče.. Co používáte za prohlížeč? Mohu Vás ujistit, že u mě se to tváří v pohodě - tři tečky projdou, jen stránka na wikinews je prázdná (WinXPP/IE7+IE7Pro, WinXPP/Opera9.62, WinXPP/MozillaFF3.0.5).
Od: Anonym: Kychot---.lf1.cuni.cz )
Kdy: 19. 01. 2009 16:37
Předmět: Re: Chyba v expanzi URL aj.

No, právě že prázdná není… lépe řečeno, tady ten odkaz se tak lehce zmrší tak, že ukazuje na JINOU stránku, která je ovšem prázdná.
Na této prázdné stránce vidíte napsáno: Tato stránka zatím neobsahuje žádný text, můžete zkusit tento název vyhledat na jiných stránkách, nebo tuto stránku založit.
Takže když si tady kliknete na to "vyhledat", tak vám to skutečně vyhledá tu správnou stránku, jejíž odkaz jsem sem na stránky Evangnetu uložil.
Tak teď rozhodněte, je-li chyba ve všech vašich prohlížečích či někde ve skriptech těchto stránek anebo kde potom?
Od: Uživatel Evangnetu Tomáš Volf <>
Kdy: 20. 01. 2009 01:19
Předmět: Re: Chyba v expanzi URL aj.

Aha tak to je trošku nedorozumnění v příspěvku. Mě se totiž na konec žádný otazník nevložil, ale i tak mi naběhla stránka, kterou zmiňujete… Jak už jsem psal dříve, speciální znaky bude chtít nejspíš nahradit hexa zápisem %xx kde xx je něké hexa číslo, v případě tečky tedy %2E. Takže se domnívám, že by mohl fungovat následující odkaz: http://cs.wikinews.org/wiki/Ticho_sp%C4%9Bch%C3%A1_d%C3%A1l%2E%2E%2E
Takže potvrzeno - funguje. Já bych řekl že je to spíše chyba wiki… Všechny speciální znaky nahrazuje, ale tečky nějak blbě interpretuje.. Případně to může být i tí že tečkou se odděluje přípona takže nějaké nedorozumění mezi linkem/prohlížečem/wiki..
Ať link slouží, s pozdravem TV
Od: FS ČCE PRAHA - OCHRANOVSKÝ SBOR <>
Kdy: 24. 01. 2009 17:34
Předmět: Re: Chyba v expanzi URL aj.

No, mně přijde, že je to nejspíš taková fíčura pro ty případy, kdy někdo vloží URL na konec věty a pak zkrátka hned za tím napíše tečku k ukončení věty, tak aby se ta tečka na konci nezahrnovala do URL. Třeba když napíšu: Stránky s Hesly Jednoty bratrské najdete na http://www.dulos.cz/cz/jb/hesla/hes09idx.htm. A na konci tečku za větou, tak kdyby se ta tečka interpretovala jako součást URL (což příslušné RFC dovoluje), tak to hodí chybu. Tečky na konci URL asi nejsou moc obvyklé, tak zkrátka ta místní wikina uřezává taková URL už před nimi, bez ohledu na to, že na Wikipedii a spol. taková URL běžně mohou existovat. Bych řekl.
No hlavně, že se vymyslela alespoň takováhle obezlička, která sem umožní odkazy na podobné URL zadat. Třeba se to bude ještě někdy někomu hodit, tak díky za asistenci.
Petr Heřman