Diskuze k akci: Krize ČCE? Rozhovor k nedávné diskuzi

(Farní sbor ČCE v Praze na Vinohradech (Korunní 60))

Krize ČCE? Rozhovor k nedávné diskusi na evangnetu proběhne v neděli 24.ledna 2010 v 17:00 ve sboru v Praze na Vinohradech (Korunní 60). Účast v panelu přislíbili Tomáš Molnár a Jindřich Halama, Ilja Herold, Jana Nechutová,Miloš Rejchrt a Petr Sláma. Moderuje Matěj Cháb.


Téma: diskuse o krizi

Od: Anonym: Locika---.net.upc.cz )
Kdy: 01. 01. 2010 15:27
Předmět: diskuse o krizi

Navigace: link | přehled | fórum
Výstup z diskuse bude asi podobný tomu ze summitu v Kodani, tzn. dohodne se termín a místo dalšího setkání. Dokud faráři nepochopí, že již dvacet let žijeme ve svobodné tržní společnosti, jíž jsou i oni součástí, můžeme spokojeně o krizi diskutovat, ne ji řešit. Já nikomu přispívat na bydlení nehodlám. Jsem jenom člověk, stejně jako nějaký pan farář… baví mě jezdit do zahraničí, diskutovat, vzdělávat se…já tomu ovšem věnuji svůj volný čas ne jako někdo…přeji požehnaný nový rok. L.K.
Od: Anonym: Roman Mazur---.net.upc.cz )
Kdy: 19. 01. 2010 20:17
Předmět: Re: diskuse o krizi

Ale ta diskuse se přece svolává právě proto, aby někdo jako Vy mohl říci před lidmi, které to zajímá, že za příčinu krize považuje to, že faráři nepracují a nežijí tak, jak by měli…
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 20. 01. 2010 07:40
Předmět: Re: diskuse o krizi

Nesdílím nediferencované rozhořčení sestry L. K., ačkoliv ho chápu. Ale někdy je i to slušný úspěch dohodneme-li se, že jsme v jednání s to pokračovat. Má poslední zkušenost zjednání v ČCE je, že se spíš upřednostňují různé zákulisní domluvy, žalování a pomlouvání, nebo bombastické kampaně proti tomu či opnomu. Že jsme s to sednout za jeden stůl a mluvit, to už můžeme považovat za zázrak.
Ač se ovšem bojím, že někoho naštvu, mám o smyslu přenesení diskuse z veřejného internetu do kamrlíku v Korunní 60 své pochybnosti a prosím, aby byly pouze zváženy, ale aby je nikdo citově neprožíval:
  • internetová komunikace je veřejně přístupná, zvládne to člověk i ze svého obýváku, kde může své postoje a reakce v klidu rozmyslet; s počítačem dnes umí každý, bez toho neposlouží své vlasti ani jako metař.
  • schůzka v Korunní je lokalizovaná na jedno místo a krátký časový okamžik, tím se výrazně omezí počet účastníků (já tam rčitě nepojedu), jednání se stane obskurnějším, protože co se tam řekde, kdo co s kým, to už se stejně nikdo nedozví, ani kdyby o tom vyšla nějaká zpráva.
  • časové omezení povede buď ke křečovité korektnosti, v níž nikdo nebude říkat, co si doopravdy myslí, nebo k výbuchům vášní. Nejspíš nastřídačku.
  • internetová diskuse krom velkoplošnosti není časově sevřená, ustane, až se doopravdy vyčerpá. Diskuse v Korunní musí být moderována a tím i do jisté míry, chtěj nechtěj, sešněrována.
  • internetová diskuse odhalila mnohé nešvary, které ke kritzi v církvi přispívají. Ukazuje se, že v internetové diskusi není možné zahlcovat prostor nekonečnými slovními průjmy, skákat druhým do řeči, překřikovat se, řvát na sebe, takže člověku zbydou jen argumenty. Proto se z diskusí zjevně mnoho lidí stáhlo, neboť upřednostňují ty nešvary, s kterými se v ČCE až doposud úspěššně operovalo. Z účasti na internetových diskusích pak rádi dělají morální poklesek, aby stoupli ve vlastních očích v ceně. Ale právě proto považuji za lepší cestu zůstat u této formy debaty místo organizování podniků, které také nebudou zadarmo.
  • Internetová diskuse má ovšem své mouchy, těmi jsou "odvážné" vstupy některých jedinců, statečně schovaných za různými přezdívkami. Debata v Korunní bude "naksicht". To je asi její přednost. Ale my, kdo vystupujeme otevřeně, můžeme tyto "statečné" anonymy jednoduše ignorovat, ono je to časem přestane bavit.

Tak se nikdo prosím nezlobte.
Od: Kazatel ČCE Jiří Hoblík <>
Kdy: 22. 01. 2010 18:16
Předmět: Re: diskuse o krizi

Diskuse v Korunní bude nejspíš pokusem o neřešení. Může mít taková panelovka vůbec nějaké důsledky? Bavit se o tomto tématu až nyní - to je dostatečně vypovídající. Prostě chcíp pes a už si nikdo ani nevzpomene, jak se jmenoval, a ani na rasu si nikdo nevzpomene. I když to možná jen proto, že evangelíci nebývají rasisty. :)
Od: FS ČCE PRAHA - OCHRANOVSKÝ SBOR <>
Kdy: 24. 01. 2010 16:29
Předmět: Re: diskuse o krizi

Není mi zcela jasné, co se míní tou "nedávnou diskusí na evangnetu". Když si najdu Diskuze -> Diskuzní fóra -> Aktuálně v ČCE -> Téma: ČCE v krizi http://www.evangnet.cz/diskuze/vlakno/forum/cce/aktualne//250 tak tam najdu původní příspěvek Od: Anonym: Jan Žižka z Trocnova z 23. 08. 2005. Na toto téma se diskutovalo vesměs v letech 2005-2006, převážně na téma mládežnických sjezdů. Až pak po dalších dvou letech 12. 08. 2008 přidal Jaromír Strádal jediný příspěvek "Řešení ? Třeba by stačilo o tom veřejně mluvit.". A to je všechno, co jsem našel. Nepřipadá mi to jako "nedávná diskuse".
Pak jsem dal na evangnetu vyhledávat slovo "krize" a vypadlo mi: http://www.evangnet.cz/diskuze/prehled/forum/vyber/clanky/enews/252 Krize Českobratrské církve evangelické a jak z ní Diskuse ke stejnojmennému článku faráře Tomáše Molnára
Na fóru není žádný příspěvek!
Až teprve napotřetí: http://www.evangnet.cz/252-krize_ceskobratrske_cirkve_evangelicke_a_jak_z_ni_ven Článek: Tomáš Molnár: Krize Českobratrské církve evangelické a jak z ní ven? Ze dne: 12.11.2008 161 komentář
Tomáš Molnár: Krize Českobratrské církve evangelické a jak z ní ven? - podruhé 3.5.2009, rubrika: Církev a svět
Tak to je to ono? Možná by stálo za to, uvádět pro příště přesné odkazy, aby i nezasvěcení se mohli orientovat.
Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 24. 01. 2010 17:37
Předmět: Re: diskuse o krizi

Možná i to je slabina internetových diskusí - mezi účastníky brzy vznikne dojem, že "každý ví". V podstatě jste to našel správně. Přesněji - lepší by bylo hledat ve článcích, neboť se jedná o diskuse k článkům Krize ČCE a jak z ní ven a Krize ČCE a ja z ní ven 2 od Tomáše Molnára (který asi právě teď debatuje, Bůh mu pomáhej jakož i ostatním, aby měli dostatek moudrosti). Na obě, zvláště na 1., se navěsilo hodně diskusních "vláken". Od posledního příspěvku neuplynulo ještě mnoho času, ačkoliv již měla tendenci usínat. Připomínám, že tentýž předal královéhradeckému konventu další podobný dokument: Směřování církve ve formátu doc. A k tomu bude na stejné téma mluvit u nás v seniorátu 23. 10. 2010, nevíme ale zatím, kde.