Téma: Inkvizice

Od: Anonym: Tomáš Lachtan---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 23. 09. 2011 13:43
Předmět: Inkvizice

Navigace: link | přehled | fórum
Zajímalo by mě, jak se k dnešnímu dni římskokatolická církev vypořádala s inkvizicí. Myslím, že je to ohromná zátěž, kterou vlečou za sebou a nedělá jim čest nehledě na jejich nové aféry se zneužíváním dětí.
Když Dominikáni převzali dohled nad inkvizicí, stalo se jejich heslem – ať raději zemře 100 lidí a jedna čarodejnice,než aby unikla.Známým příkladem je nechvalně proslulý citát: ”Zabte je všechny, Bůh si je přebere”.
Jak se ČCE staví k těmto otázkám, pokud se s ŘKC setkává na poli ekumeny?
Od: Anonym: Čeněk Jirsák---.raabnet.net )
Kdy: 13. 03. 2014 23:44
Předmět: Re: Inkvizice

S inkvizicí se vypořádala tak, že se papež několikrát veřejně omluvil. Se zneužíváním dětí je to tak, že v případě že se dokáže jakékoli zásadní pochybění kněze (vražda, znásilnění, vykradení banky…….), musí ukončit službu.
Ta hesla Dominikánů bych rád četl, neboť ani jako frekventant předmětu "čarodějnické procesy" na fakultě jsem se s tímto heslem nesetkal, takže bych si rád rozšířil znalosti. Prosím Vás o odkaz.
Ekumenické hnutí spojuje církve ke vzývání Otce, Syna a Ducha Sv. Podrobnější informace žádejte u Synodní rady, myslím, že za upalování čarodějnic kopne evangelický farář vždy na začátku ekumenickýchbohoslužeb katolického do kolene, čímž je věc vyřešena na dobu cca 1 hodiny - déle bohoslužby obvykle netrvají, pokud se protáhnou, kope se znovu v presbytáři.