Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: KATOLICKÁ BOHOSLUŽBA - MŠE

Od: Kazatel ČCE Martin Grombiřík <>
Kdy: 07. 06. 2008 23:09
Předmět: Re: KATOLICKÁ BOHOSLUŽBA - MŠE

Milý příteli:
1) nikde neprojevuji názor o nějakých Vašich (či kohokoliv jiného) "úchylkách" - tento termín vnášíte do debaty Vy. Ospravedlňujete se, aniž jste obviňován - to je důvod k vážnému zamyšlení.
2) Vaše bilaterální debata s p. Deštenským se proměnila v takovou záplavu textu, že ji místy bylo dost obtížné sledovat. Nezapojuji se obvykle do cizích flamewarů, z toho už jsem za nějakou tu dobu co sleduji (a také malinko tvořím) Internet, asi vyrostl. Otázkou Eucharistie (Večeře Páně, chcete-li) se ale dlouhodobě zabývám a trochu mi vadí způsob, jakým pracujete se zdroji. I já mám někdy sklony ke grafomanii, ale na rozsah textu, který jste vložil do diskuse, obsahuje poměrně málo vyvážených informací, které by podávaly celkový obraz problému.
3) Z pana Deštenského jsem poněkud rozpačitý - on v podstatě kope do otevřených dveří: dovolává se většího liberalismu v církvi, kde si, jak pozoruji, každý věří téměř čemu chce, a pokud není charismatik nebo vysokocírkevně orientovaný lutherán, nemá prakticky žádné potíže. To je podle mne na samé hranici toho, kdy církev ještě může zůstat církví, a pokud by přistoupila na jeho synkretismus, popřela by sama sebe zcela a úplně. Z pokusů ostatních diskutujících navázat s ním nějaký normální dialog jsem usoudil, že to je dosti zbytečná námaha. Jestli Vám ale vadí, že tu J. D. konstruuje jakési nové náboženství, pak vytloukáte klín klínem - oponujete mu konstrukcí svého vlastního náboženství, ne učením církve.
4) na tento server píši takto vyjímečně z několika důvodů: a/ jak podotkl Marek Ryšánek, mám většinou na práci jiné věci než diskutovat na Internetu. b/ pokud už k tomu dojde, většinou si vybírám jiné servery - náš vlastní (Coena) nebo slovenského Evanjelika, kde je v diskusi o něco přátelštější prostředí. Po zkušenostech s osobními útoky anonymů, které byly dále zneužity k "namydlení schodů" v existenčních otázkách týkající se mé osoby, se diskusím zde většinou vyhýbám. Útoky, pomluvy a drby našeho malého církevního rybníčku mi stačí v realitě, nemusím je ještě mít ve virtuální podobě.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód