Systematické otázky


Odpověď na příspěvek: Re: Richard Dawkins - narozeniny

Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.static.bluetone.cz )
Kdy: 27. 03. 2021 12:19
Předmět: Re: Richard Dawkins - narozeniny

Jistě se jedná o jeden hlas v diskuzi o náboženství (moment, diskutuje vůbec o náboženství ještě někdy někde někdo s někým?). Ale o hlas vlivný. I ti, kteří Dawkinse četli málo nebo o něm stěží slyšeli nebo ho ani neznají, i ti uplatňují často podobné postřehy. Přečasto zapomínáme na to, že za dveřmi kostela nebo farnosti se rozkládá ještě široký svět, který pojímá nám blízká témata docela jinak, než jsme si zvykli uvnitř naší nepropustné zvykové bubliny.
O tom, že Bůh Starého zákona působí odlehle, násilně, nesympaticky, o tom jsem třeba slyšel během své cesty životem mockrát. Potkal jsem, například i v křesťansko demokratickém Německu kde jsem roky žil, zřejmě o mnoho víc těch, kteří starozákonního Boha a vůbec bohy chápou podobně zhruba podobně jako Dawkins než těch, kteří se se starozákonním Hospodinem sbližují ve stylu církevně zavedeného českého bratra z Valašska.
Já tedy se svým čtením Starého zákona i pobýváním v církvi poznávám starozákonního Boha v Dawkinsově líčení velice dobře. Bůh žárlivý, "žárlivě milující", který trestá do čtvrtého pokolení a chce po svých ctitelech všemožné kruté a protismyslné věci. Jistěže je církev zvyklá na autocenzuru, málokdo se na starozákonního Boha v církvi zeptá nahlas, aby nebyl za hlupáka, ale církev je jenom malá lodička na vlnách světa. Nelze předpokládat, že tato tradiční autocenzura může být dnes normou.
Argumentovat "krajní pozicí" také může být ošidné: kolikrát už postoj, který byl krajní pozicí před dvaceti nebo sto lety, je dnes mainstream. Občané devatenáctého století by dnešní svět vůbec, vůbec nepoznávali, nejenom technicky, ale i názorově a postojově. To, co tehdy bylo nejkrajnější myslitelné, dnes předpokládá každé dítě. New atheism (mj. Dawkinsův) má dnes v USA i Západní Evropě určitě o dost víc přívrženců než řada církví, možná většina církví.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód