Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Ježíšovo narození / Galilejské období 5

Od: Uživatel Evangnetu Jirka S <>
Kdy: 13. 03. 2016 02:56
Předmět: Re: Ježíšovo narození / Galilejské období 5

Zázračná nasycení zástupů.
Modelem pro příchod Království Božího jsou rozhodující události v dějinách Izraele. V tomto novém mileniu se tyto události budou opakovat. Podle “počítání roků” je tento rok, rokem zahájení nové Svaté války, přechodu přes Jordán a dobývání země zaslíbené 100. Od zelótského Mesiáše 101 se tedy očekává shromáždění svého vojska, nového Izraele. Ježíš se dosud pohybuje po Galileji z místa na místo jen s malým doprovodem. Zárukou anonymity je mu role lékaře, která mu je zárukou jistého bezpečí před zákrokem autorit. Větší shromáždění lidu v těchto neklidných dobách musí nutně přinejmenším vzbudit zájem a podezření, když už ne přímý zásah. Rozešle nejdříve po okolí své učedníky v osvědčené roli léčitelů nalézt místa, kde nebude vystaven předčasnému prozrazení, a místo nejvhodnější pro shromáždění větší skupiny lidí ( Mat 10:1 a Mat 10:5-15; Mar 6:7-13; Luk 9:1-6 ). Bylo vybráno "pusté místo" poblíž Betsaidy ( Luk 9:10 ), strategicky velmi vhodné pro tento účel. Iturea není pod správou Římanů ani herodovců. Betsaida na břehu Galilejského jezera hraničí s Galilejí, možnost úniku po vodě i souši během okamžiku na jiné správní území.
Na odlehlém místě se soustřeďuje větší množství lidí, kteří se podílejí na "lámání chleba", praktikovaném v tehdejší době a později v křesťanství, symbolu pospolitosti a spolupřísahání 102. Jsou sešikováni do sta oddílů po padesáti, což je seřazení Izreale při vyjití z Egypta a Esénů při apokalytickém boji v Kumránských svitcích. K dispozici je pět chlebů. Král David měl k disposici rovněž pět chlebů při svém útěku a skrývánív divočině 103, odkud jej vede poslání do Judska 104. Těchto pět chlebů záchrany pro Davida vede až k záchraně celého Izraele. Nabízí se také spojení s pěti učedníky, kteří jej provázeli za jeho působení v Galileji od počátku, Šimon Petr, Ondřej, Filip, Jakub a Jan Zebedeus. O dalších sedmi není zmínky v evengeliích ve smyslu doprovodu Ježíše. Jakkoliv např. získání Matouše je uvedeno na počátku jeho činnosti, neexistuje jediná zmínka o tom, že by se podílel na jeho působení. Skrze těchto pět, chlebů, skrze těchto sešikovaných pět tisíc, Ježíš zprostředkovává podíl pro všech 12 kmenů Izraele na Království Božím v sebraných 12-ti koších "svatého chleba". Stále ještě vidí otevřený boj jako jedinou cestu, cestu Davidovce 104a.
V Janově evangeliu oddíly již teď chtějí prohlásit Ježíše veřejně za davidovského "krále". Antipas, který vládl tomuto území, měl důvod podrývat římskou autoritu a být slepý k činnosti radikálních protiřímských skupin 105, které se tam cítily bezpečněji než v Judsku, spravovaném bezprostředně římskou mocí. Ale tvrdě zakročil proti tomu, kdo by ohrožoval jeho vlastní moc. Věděl již o Ježíšově působení na svém území a snažil se zbavit případného "vzdorokrále" 106. Ježíš je prakticky ve stálém nebezpečí, na útěku. Opouští rychle své oddíly a odchází do úkrytu, k ceremoniálu nedojde. To nebylo v Ježíšově zájmu aby vyprovokoval Antipase k rozhodné ostré akci k jeho likvidaci, proto se distancuje. Od tohoto momentu už Ježíš není na galilejském území v bezpečí. Pohybuje se z místa na místo jako hledaný psanec. Větší bezpečí mu poskutují svobodná města v Syrofenicii, Dekapoli a Iturejská a svobodná městečka, která nejsou pod přímou správou Říma ani Heroda Antipase. Když prochází Galilejí, pak v přísné tajnosti ( Mar 9:30 ).
Ačkoliv v textech evangelií se Ježíšovo mesiášství tak často dokazuje jeho schopností učinit zázrak, v dalších textech Nového zákona není v podstatě žádný z jeho zázraků zmíněn. A už vůbec ne jako důkaz jeho mesiášství.
[100] Jejich vůdce Theudas vedl symbolický přechod Nového Izraele přes Jordán srvn Skut 5:36 a Skut 21:38
[101] srvn Luk 4:19
[103] 1Sam 21:4 nn
[104] 1Sam 22:5 n
[104a] srvn. Mat 10:34
[105] srvn. Luk 23:12
Druhé zázračné nasycení, tentokrát čtyř tisíců a bez sešikování do boje, zaznamenává jen Marek a Matouš 107. Tentokrát je k disposici sedm chlebů. Interpretace je velmi nesnadná a otevřená k více možnostem výkladu. Je to zbývajících sedm posvátných chlebů předložení k pěti pro Davida? Je to zbývajících sedm z Dvanácti? Číslo sedm také znamená přísahati (šb'= 7 = přísahati), mluví se tedy o přísaze zúčastněných ?
Sedm zbylých košů "nalámaného chleba" je nejspíš pro tehdy známých 70 národů světa, číslo 4000 symbolisuje čtyři světové strany, tedy určených pro všechny lidi světa. Ježíš sám zastával koncepci "hebrejskou", která proniká do epizody o ženě z okolí Tyru 108. Židé jsou "děti" (Boží) a pohané "psi". Matouš přidává Ježíšův výrok, přímo vyjadřující tento postoj. Můžeme usoudit, že Ježíš se věnoval jen Židům a styku s "pohany" se důsledně vyhýbal. Byla by to tedy velmi radikální změna původní koncepce, ve které Mesiáš přijde a nastolí Království Boží jen pro vyvolený Izraelský národ, rozšířená nyní na celý tehdy známý svět. Je to pozdější názor Petra promítnutý do Markova evangelia které bylo sepsáno v Římě pod vlivem Petra až v roce cca. 63. V té době už dlouho působil Pavel se svou verzí evangelia, univerzálního pro všechny národy. Po smrti Jakuba Spravedlivého, kterému se Petr předtím plně podřídil, se nyní Petr snažil smířit s Pavlem, oponentem Jakuba, a vrátit se k jeho liberálnímu směru. Matoušovo evangelium, které máme k dispozici, je pozdějšího data a čerpá z Marka.Tato epizoda, kterou mají jen tato evangelia je pravděpodobně ovlivněno touto Petrovou změnou názoru v učení o Královstvím Božím. Podivné je, že tuto epizodu a druhé "universalistické" nasycení neuvádí Lukáš, který jinak čerpá z Marka a Matouše, už s ohledem na to, že je to právě nejvhodnější epizoda pro jeho evangelium, určené nežidům. Snad zvolil jiný způsob k vyjádření téhož rozesláním sedmdesáti (+ dvou) apoštolů, které zase chybí v ostatních evengeliích.
[107] Mat 15:32 nn; Mar 8:1 nn

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód