Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: jaké Písmo?

Od: Uživatel Evangnetu Jirka S <>
Kdy: 02. 03. 2016 01:57
Předmět: Re: jaké Písmo?

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 Doptám se vás na jedinou věc. Když napíšete, že "rozhodující autoritou  je pro nás vždy Písmo", jaké Písmo myslíte, když zároveň dalekosáhle  zpochybňujete autoritu Pavlovu?
Písmem rozumím to Písmo které bylo Písmem Ježíšovým a mělo by být i Pavlovým, tedy to co bylo mnohem později (cca. 100 v Jabnii) zahrnuto do kánonu Starého zákona. Další termín který oba užívají je Zákon, tedy Tóra, což je nejzávaznější částí tohoto kánonu od doby krále Josiáše (cca. 620 př.K). Ostatní knihy jsou autoritativní jen tam, kde nejsou v protikladu textu Zákona - Tóry.
Po vzoru starozákonního kánonu byl mnohem později formován církevními otci i kánon Nového zákona který také nazýváme Písmem. Jako Tóra ve SZ jsou nejzávaznější částí NZ evangelia, tedy to co učil a řekl Ježíš Mesiáš. Pavlovy listy jsou „ostatní knihy“ a tam kde jsou v protikladu evangelií, toho co učil a řekl Ježíš, pozbývají autority „Písma“, jsou pouze Pavlovými názory se kterými můžeme a nemusíme souhlasit. Můj názor a vztah k Pavlovi jsem dostatečně vyjádřil ve svém příspěvku Dodatek k Pavlovi.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód