Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: křest za mrtvé

Od: Uživatel Evangnetu Jirka S <>
Kdy: 01. 03. 2016 14:09
Předmět: Re: křest za mrtvé

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 Jirko, respektuji vaší erudici. Vaše minule dlouhé příspěvky jsem četl,  připadá mi však, že se na ně nedá v takové internetové diskusi pořádně  reagovat, to by byly desítky poznámek a rozbíhalo by se to tedy desítkami  směrů. Žel, internet není na tohle vhodný. - Takže jen k jedné věci.  Odvoláváte se na mne, ale neprávem, že jsem měl tvrdit, že "praktika  křtu za mrtvé je důsledkem Pavlova učení o zmrtvýchvstání". Já nejsem  přesvědřený, že by myšlenka zmrtvýchvstání pocházela od Pavla, ani že by pak  zrod praxe křtu za mrtvé mohl být přičítán jemu.
Ne, neodvolávám se na Vás ale souhlasím s Vámi v tom co jste napsal předtím, kopíruji:
Stále však textu rozumím tak, že tu Pavel jednání (křest za mrtvé) "oněch" uvádí jako "svůj" argument pro zmrtvýchvstání.
I teď s Vámi souhlasím v tom že: "….to by byly desítky poznámek a rozbíhalo by se to tedy desítkami směrů."
Nicméně si myslím že některé otázky jsou ve víře tak zásadní, že bychom se měli alespoň pokusit je promyslet a porozumět hlouběji. Víra je na celý život a neměla by být jen "uvěřením", založena na sklonu k věřivosti, ale porozuměním a přijetím toho co jsme pochopili, takže bychom v tomto směru neměli být skoupí na čas. Ale prosím abyste to nebral jako snahu o vyprovokování Vás k rozhovoru. Řekl jsem to, co jsem k Pavlovi chtěl říci a budu rád když i někdo jiný se nad tímto problémem s Pavlovými listy (jsou psány v duchu Písma či nejsou) zamyslí podle svého způsobu myšlení a vytvoří si svůj názor.
Děkuji za pochopení…………… Jirka S

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód