Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Jakub

Od: Kazatel ČCE Roman Mazur <>
Kdy: 26. 09. 2011 07:58
Předmět: Re: Jakub

 Já pouze využívám možnosti, svobodně se zde vyjádřit a pokud bys mi, nebo  komukoli jinému, chtěl tuto možnost upírat, museli bychom se asi nejdříve  bavit o tom, do jaké míry je zde svobodný prostor a kam až se může zajít,  mám pokračovat?
Ano, máš pravdu, je zde naprostá svoboda se vyjádřit. Že ji někdo jako Ty zneužívá, bude pro mě podnětem, abych se dotázal, zda by zdejší diskuse neměla být moderovaná.
 Toto tvrzení podepírám v diskuzním vláknu "Reinkarnace a  křesťanství". V tomto případě jde o tak obecně známou pravdu, že se s  ní musí setkat každý, kdo se začne, třeba i jen okrajově, zabývat církevními  dějinami.
Nic nepodepíráš. Jen si myslíš, že něco podepíráš: http://www.evangnet.cz/diskuze/vlakno/forum/cce/otazka_zvenci//5331#5345
1. Zmínky u Órigena jsou nejasné a v celých dějinách křesťanské církve zcela ojedinělé. Koncept reinkarnace - jak v původním chápání východních tradic, tak ještě více v západním vývaru - je s křesťanstvím neslučitelný. Přesvědčit křesťany, aby dodatečně přijali koncept reinkarnace za svůj - to je jen marný pokus podobných jako Ty získat pro své postoje dodatečně uznání křesťanů. Proč o něho vůbec stojíš, když jsme podle Tebe stejně jen bandou zmanipulovaných nebo manipulujících blbečků?
2. U Tvých "exegezí" novozákonních textů se opět ukazuje, že neumíš číst kontext, třeba proto, že vůbec neznáš dobové pozadí:
Otázka u uzdravení slepého NEMÍŘÍ do minulých životů. Chce Ježíše nachytat na teologicky, morálně i lidsky těžce vyložitelném osudu člověka, který je postižen již od narození. Vkládat tam koncept reinkarnace - to je opět omyl autorů, od kterých jsi opisoval.
Stejně tak odpověď Ježíšovi na otázku, za koho ho lidé pokládají, NENÍ důkazem toho, že Židé počítali s reinkarnací. Je jen důkazem toho, že Židé počítali s realitou Boží moci, která může ve výjimečném případě vzkřísit výjimečného proroka a poslat ho znovu mezi svůj lid.
Dlužíš mi ještě stále reakci na Tvůj výklad Jakuba. Prosím o ni…

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód