Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Kdo stvořil dnešní křesťanství?

Od: Uživatel Evangnetu Petr Tomášek <>
Kdy: 21. 09. 2011 10:27
Předmět: Re: Kdo stvořil dnešní křesťanství?

Tomáš Lachtan napsal(a):
 Neřeknu zde nic nového když uvedu, že po druhé světové válce byly v Egyptě  nalezeny významné staré písemné památky vrhající zcela nový pohled na rané  křesťanství. Tento fakt ale tradiční fundamentální církve jako jsou ŘKC a  ČCE neberou vůbec na vědomí.
Jasně a proto tým lidí na Evangelické fakultě v Praze už několik let pracuje na vydání překladu těchto textů. Viz tady, tady a tady. (A to nemluvím o edici starozákonních i novozákonních apokryfů, které už předtím vyšly u stejného nakladatelství)
Tyto spisy totiž ukazují jak bylo rané  křesťanství různorodé, jak mělo různé proudy s odlišným chápáním  nejdůležitějších atributů nového náboženství.
To přece nikdo nepopírá. Navíc křesťanství bylo různorodé i později a je až dodnes.
To se ovšem nehodilo do krámu nejsilnějšímu proudu, a tak arcibiskup alexandrijský nařídil všechny  nežádoucí spisy zničit, jako Koniáš. Ustanovil 27 knih přijatelných - dnešní  Nový Zákon. Takže v zastoupení Pána Boha nařídil všem budoucím křesťanům v  co a jak mají věřit.
Tak to už je vyloženě blábol a doporučoval bych, abyste si nejdřív nastudoval nějakou, alespoň základní literaturu (plácnu např. Říčanovy „Dvanáct století církevních dějin“, Patrologii od Lorenza Dattrina - česky 1997, Harnackovy dějiny dogmatu, nebo pokud budete mít opravdu hodně času, pak čtyřdílnou anglickou Patrologii od Quastena).
Žádný jeden zlý arcibiskup se nekonal, ano existoval proces "dogmatizace", kdy postupně na různých synodách církev definovala své učení, ale určitě to byl proces postupný a měl svoje historické důvody.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód