Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: LGBT ČCE

Od: Anonym: Marta--- )
Kdy: 10. 08. 2020 23:37
Předmět: Re: LGBT ČCE

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 Marto, vy většinou míváte příspěvky dobré, takže prosím o dvě dovysvětlení:  1) úroč by měla být h. skrývana "daleko horší" než otevřená?
Kněz/jáhen skrývající homosexualitu v katolické církvi je velice snadno vydíratelný.
Pro někoho coming out prostě možný není…
To vnímám stejně u obětí sexuálního zneužívání apod.: je třeba vytvořit prostředí, kde coming out možný bude. Rozhodně tím nemyslím 'povinnost zveřejňovat sexuální orientaci'.
 2) jak pomáhá ČCE od traumat způsobených katolíky? Byl bych rád, kdyby to  tak bylo. Každopádně ten váš odkaz na Daniela Bartoně o tom neříká vůbec  nic.
[M. Vintrová, Salve 3/19] 'Současné kanonické normy nicméně neposkytují obětem sexuálního zneužívání vzhledem k jejich situaci dostatečná práva ve srovnání s pachateli. …právo nahlédnout do spisu a … bránit se nepravdám uvedeným zde o své osobě … <Nemají> možnost zvolit si kanonický stav a pohlaví osoby, která je bude vyslýchat … Bylo by vhodné … stanovit povinnost mít advokáta pro postiženou stranu, tak jak je to stanoveno pro nařčeného…'
Některé oběti pro uzdravení potřebují zneužití oznámit. Kdybych měla o zneužití knězem vykládat jinému knězi za přítomnosti jeho advokáta, budu vděčná za 'mého' advokáta. Přinejmenším to snižuje sekundární viktimizaci.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód