Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: bdělost

Od: Anonym: Pavel Tomíška---.cust.tlapnet.cz )
Kdy: 17. 03. 2019 18:47
Předmět: Re: bdělost

Taky si myslím, že charakteristika povolaného, tak jak ji líčí Tao-te-ting, velmi dobře pasuje na Ježíše. Téma jestli Bůh má v sobě mateřství a otcovství, pohledem logiky knihy proměn, jestli v sobě zahrnuje světlou i temnou stránku si necháme na někdy příště, to je těžké téma, které se dotýká dobra a zla, zaslouží si vlastní vlákno a mám pocit,že na něj ještě neuzrál čas. Tvoření a Stvořitel, Buddhismus a taoismus neznají Boha jako osobu. Alan Watts v knize Moudrost nejistoty tvrdí, že pokud si vytvoříme představu Boha jako osoby, vytvoříme si modlu. Lao-c říká, že Tao, které se dá pojmenovat není Taem, v podstatě, říká to samé, Bůh je rozumem neuchopitelný, myslím si.
Citaci Bible z kázání v našem kostele, jsem zde vložil, jako ukázku toho co může někoho z druhého břehu upoutat v biblickém textu. Každý příběh má nějaký úvod a nějaký závěr. Zásadní informaci vidím zde:
On jim řekl: „Jak to, že jste mě hledali? Což jste nevěděli, že musím být tam, kde jde o věc mého Otce?“
Proto jsem závěr vynechal, vnímám ho jen jako uzavření příběhu. Ježíš se diví, jak to že ho hledali? V jeho rozšířené mysli je naprosto přirozené že je tam, kam ho dovede jeho "otec", nerozumí tomu, že to rodiče nechápu. Nikdo nebudeme Ježíš, ale každý tu máme svou cestu, která by se dala nazvat skutečnou přirozeností. Tudíž polaritu jina a jang, nevztahuji jen na Boha a Ježíše, ale i na Boha a kteréhokoli člověka. K zápasu Ježíše v zahradě getsemanské a na kříži mohu říct jen to, že měl Ježíš i svoji lidskou stránku. Biblí se zabývám jen nahodile, víc k tomu nedokážu říct.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód