Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Diskriminace na evangnetu

Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 03. 03. 2019 15:35
Předmět: Re: Diskriminace na evangnetu

Určitě. Nástrojem sociologie je skutečně Vámi s despektem zmíněná statistika. Máme opravdu tisíce GB dat z rozhovorů, kázání, ano, i Váš osobní blog jsme probrali. Připouštím, že jste trochu nad tím průměrem. Ale pokud se osvobodíte od adrenalinu, určitě mi budete muset přiznat, že mnoho Vašich kolegů nástupem do praxe zahodilo všechno, co se na ETF UK naučili, že základem jejich homílií jsou oblíbené veršíky a dogmata, která si osvojili už někdy při konfirmaci. Měli jsme v ruce (jen, pokud jde o křesťany) vědecké práce z oboru biblistiky, které byly založené jen na citacích sekundární literatury! Budete-li ještě upřímnější: na kolik se rozhodující orgány při svých jednáních obracejí k Bibli a na kolik argumentují jen zájmy a potřebami církve?
Přiznávám ovšem, že díky svému poloslosvanskému původu mám na starosti slovanský sektor, tedy výlučně postkomunistické země, neboť jsem jeden z mála, kdo těmto jazykům rozumí (dokonce i Poláci se raději věnují francouzštině či španělštině). Takže mluvím jen o něm. Ale situace v zemích, kde byly nějaké církve státními (např. Skandinávie), je mnohem horší.
Pochopitelně i tady jsem si Vás proklepl, nemějte mi to za zlé, jistě to pochopíte. Čekal jsem, jestli sáhnete po argumentech z Bible, které Vám ležely přímo u nosu, ale nesáhl. Začal jste nervóznět. Ale říkám - jste spíš jeden z těch lepších.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód