Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Diskriminace na evangnetu

Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 01. 03. 2019 16:17
Předmět: Re: Diskriminace na evangnetu

Dělám. Trochu, ale Vy to jistě unesete. Dobrá, ale je to trochu nesrozumitelné: především je v tom mnoho subjektivismu ("mě to", "já …") ale takhle může člověk nahlížet i jiná místa v Bibli, jejichž držení je dnes neúnosné, jimiž se ovšem argumentuje i v Novém zákoně: například vynoření pevniny z pramoře, které předpokládá "plochou zemi" pod skleněným šturcem, oddělující "Vody od vod", což už až na pár bláznů nikdo dnes vážně držet nemůže. Ale 2Pt 3:6 právě takto vysvětluje křest a poněkud uhýbá před jistým raněkřesťanským zklamáním, které tehdy také brali mnozí smrtelně vážně - odložení brzkého příchodu Kristova (1Te 4:17, Mt 24:34 a.j.).
Vám to dává nějaký smysl: homosexualitu tedy chápete, jako neochotu podstoupit trápení se s člověkem jiného pohlaví, takže zkratkovitě volí jednodušší cestu. Upřímně, proč nemůžete věřit jednak zkušeným lidem, jednak odborníkům, kteří mohou doložit, že tak jednoduché to není? Není to proto, že by Vám přestal Pavel dávat smysl, a to je pro Vás důležitější, než fakta? A jste si jist, že smysl, který to dává Vám, je ten, který chtěl prostředkovat Pavel? Uvědomujete si, že Vaše přesvědčení přestává být soukromou záležitostí, když jím zasahujete do života druhých (už jen tím, jak je vnímáte, ale i církevní angažmá na poli legislativním proti akceptaci stejnopohlavních párů …)?
Jinak, dokážete připustit, že Pavel použil představový svět své doby a kultury (zde tradiční židovský pohled na Góje), ale ten nemusí korespondovat se skutečným světem? Jinak, že i Pavel je jen člověk a píše jako dítě své doby a kultury, ale my dnes musíme být dětmi své doby, kultury, a bylo by nezodpovědné, nebrat v úvahu další nové poznatky (i z dějin literatury) jako je církve nakonec musely skousnout už za Galilea?
Jinak: je pro Vás těžké zachovat si schopnost inspirovat s Biblí, aniž byste jí a jejím autorům musel přisuzovat nadlidské vlastnosti?

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód