Ekuména

Diskuze o vztahu k jiným církvím a náboženským společnostem, ekumenické záležitosti apod.

Odpověď na příspěvek: Re: TV ekuména

Od: Anonym: Jiří Polák <> ( --- )
Kdy: 22. 03. 2020 19:13
Předmět: Re: TV ekuména

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 Jirko, nerad bych evangelikálům křivdil. Takže k tomu štěpení a vytváření  nových denominací: našel jsem si, kdo je členem současné Evangelikální  aliance, a pak jsem si jednotlivé tyto denominace na wiki procházel. Mustr  mi připadá stále stejný: vznikli odštěpením od toto a toho, v současnosti se  skládají z takových a takových směrů. - A k tomu důrazu na prožitek: myslím  především na "snahu přivést druhé ke zkušenosti znovuzrození, a to  především kázáním Božího slova a vyprávěním o vlastní zkušenosti  obrácení". Už jsme tady o tom spolu před časem diskutovali: co s tím,  kdo takový zřetelný prožitek nemá?
Prožitek je dobrá věc, ale může být vrtkavý. Strom se pozná po ovoci. Takže bych si měl uvědomit, kdy v mém životě došlo k tomu "obratu", i když jsem možná nic zvláštního nepociťoval. Já jsem v CB žádný problém neměl s tím, když to nebylo v žádnou konkrétní chvíli a doteky Ducha jsem prožíval vícekrát. Na pocitech ale víra nestojí. Stojí na Božích zaslíbeních.Důležité je to, že jsem začal přemýšlet jinak, už to moje "ego" nebylo hlavním strůjcem mých motivů.
k odštěpování: Máš pravdu, že mnoho sborů začínalo odštěpením z jiných, přesněji určitá skupinka se ztotožnila s důrazy např. charismatického učení. Takto např. vznikl v Děčíně sbor KS odštěpením části mládeže z naší CB. Byl jsem tehdy malý kluk. Po "chladném" období však sbory spolu zase spolupracují a výsledkem je požehnání- oba sbory jsou nyní mnohem větší, než byl jeden původní! Kdyby tenkrát neodešli, tak by dům už dávno nestačil, takže to bylo vlastně dobré :)
Jinak se ale nedá přece říct, že by nějaká větší denominace vznikla přímo odštěpením z jiné? KS- letniční zakladatel odešel ze "zimniční" ČCE - to není žádné odštěpení BJB- vznikla přímo z americké misie CB- má už víc než stoletou historii, taky zčásti zpětná misie z USA AC- kořeny na Slezsku, R.B. jsem znal osobně. Zakládají nové sbory a orientují se na lidi ze světa, nikoliv na přetahování odjinud (nové rostoucí sbory CBH v Plzni, Mostě, KLášterci…)

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód