Ekuména

Diskuze o vztahu k jiným církvím a náboženským společnostem, ekumenické záležitosti apod.

Odpověď na příspěvek: Re: TV ekuména

Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 22. 03. 2020 16:10
Předmět: Re: TV ekuména

   přesně tak! No je jasné že tam ani nemůže být vše dobré, ale směr je dobrý.  Víte proč? protože se přemýšlelo už dávno nad tím jak to vést a ne až teď  jen kvůli samofinancování!
Směr je dobrý pro vás a osoby vašeho typu. Všichni ostatní by ho obcházeli velikým obloukem a měli by dobře.
Když se podívám na vaše vystupování na tomto fóru, s dovolením, když vezmu v úvahu třeba své několik týdnů čerstvé zážitky z jedné misijní akce u adventistů u nás v Brně, které jsem se zúčastnil z určitých společenských ohledů na někoho dalšího, kdo byl se mnou, když vezmu v úvahu jiné evangelikální projevy v naší současníci - především se modlím, aby se o nich dozvěděl vnější, nevěřící svět v zájmu evangelia co nejméně. Když vezmu třeba ty brněnské adventisty, publikum bylo plné zjevně hluboce zraněných, osobnostně nezralých, nepřitažlivých, zakřiknutých, submisivních nebo naopak manipulaci zdatně praktikujících mužů i žen. Do podobně nezdravě působících společenství chce nepochybně chodit jen ten, kdo s podobnou nezdravostí souzní, kdo je sám nezdravý.
Propagujete tady třeba: "Má od nás být žádána vykazatelnost, jak své rodiny vedeme duchovně, máme být tázáni, jak se nám daří misie na pracovištích, máme společně bojovat za spásu dětí". Žádána vykazatelnost - jak? Povím, že jsem svou dceru dotáhl 50 krát ročně na bohoslužby a dvakrát za rok se na něco vymluvila? Dostanu pochvalu nebo pokárání? Zeptá se mě nějaký pastor, jak se mi daří lapat dušičky na pracovišti v ústavu, přiznám, že jsem nikoho zatím nelapil, jenom jsem třikrát jakoby nenápadně zavedl řeč na víru, dostanu důtku? Společně za spásu dětí budu bojovat tak, že budu psát protihomosexuální rozhořčené dopisy s jinými rodiči do České televize? Když jsem si ty vaše nápady vizualizoval, nezastírám, že jsem se málem pozvracel. A hlavně nevím, jak by mě takhle mohl respektovat kdokoli, na kom mi záleží.
Je jasné, že v každé společnosti existuje určitá velmi skrovná množina těch, jejichž svět tohle v podstatě je. Kteří to takhle mají rádi. Pár desítek tisíc jich v desetimilionové ČR patrně bude. Podobné zboží si své kupce už našlo: Podobní výstřední blázni jsoucí pro smích a na obtíž svému okolí (lituji, že to nedokážu formulovat noblesněji, mělo by to vliv na přesnost výpovědi) jsou už dislokovaní v CB, u adventistů, u baptistů, v Ruckého JB a třeba i v církvi novoapoštolské. Tam nacházejí podobně smýšlející a utvrzují se tam ve svých pravdách a hrají si tam. Přicházejí tam za nimi i jiní, kteří slyšeli, že existuje takové bláznivé a podivné prostředí, ve kterém si mohou podobně hrát; tomu se pak říká (mírný) růst těchto církví. Je to růst zasahující určitý velice velice omezený společenský segment. Určitě to ani náhodou není a nikdy nemůže být celospolečensky relevantní záležitost. Prostě takový menšinový "dětský koutek".

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód