Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: tak to "jen vypadá"

Od: Anonym: student KEA---.client.rionet.cz )
Kdy: 24. 03. 2014 01:09
Předmět: tak to "jen vypadá"

Ach jo, ach jo, to je pak převelice těžké porozumění, když se někdo snaží sám sebe přesvědčit tak křečovitě, že když se dostane do konfrontace se surovou realitou a dojdou argumenty, popře se tato realita slovy, že to tak "jen vypadá". V takové fázi už pak pozbývá jakákoliv snaha po komunikaci smysl. Jen jednu poznámku k tomu - i touha po objektivitě může být po překročení určitých mezí deformační. Ne nadarmo je mírnost jedna z kardinálních ctností. Mírnost je potřeba zachovávat ve všech touhách, aby tyto touhy mohly být k užitku! Kupodivu i v touze po objektivitě!!
Ale, upřímně, v tomto případě si myslím - nezlobte se pro to na mě-, že v pozadí proklamované touhy po objektivitě ve skutečnosti stojí spíše jen prachobyčejný obranný mechanismus lidské psychiky. Naprosto chápu, že požadovat po někom, aby přijal - byť jen v koutku duše - skutečnost, že vedení jeho církve jedná (v rozporu s učením Krista, na němž ostatně stojí církve evangelická i katolická, na tom se snad ještě shodneme(?)) z pozice síly a moci, protiprávně, v rozporu se spravedlností, neférově, nepokorně, podle a arogantně, je opravdu trošičku přehnaný nárok na člena církve. Doznávám se, že sama bych asi - kdyby se jednalo o moji církev - přemýšlela stejně jako Vy.
Já koneckonců postoje mnohých docela chápu. Lidé potřebují církev, proto ostatně církve existují - protože člověk je ze své podstaty duchovně slabý a usilovat o Krista bez prostřednictví církve, to je objektivně opravdu nad lidské možnosti!! Kritika představitelů církve by mohla způsobit odklon od ní, a - tím, že církev je cesta ke Kristu - i od Krista. Připustit, že představitelé církve jednají nesprávně a zároveň vnímat církev jako cestu ke Kristu, pak musí způsobovat hrozný vnitřní rozpor. Než takový rozpor, to už se opravdu radši přiklonit k variantě, že studenti blbnou. Abych nebyla neférová, tak musím říct, že Vaše varianta - nechat to otevřené s tím, že je nemožné zjistit, kde je pravda - je vlastně asi to nejlepší, co může evangelík udělat :)
Co se dá dělat…pokoru nelze někomu vnutit násilím. Když křivda nemohla být odčiněna, nezbývá, než ji nechat postupně hojit časem…

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód