Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Sjezdy

Od: Anonym: Tomáš Pavelka---.185.broadband4.iol.cz )
Kdy: 20. 12. 2005 15:10
Předmět: Re: Sjezdy

"Nicméně, na kritiku nelze reagovat námitkou, že kritik sám nic neudělal, ač mohl. Přece se mi něco může nelíbit a můžu to kritizovat, i když sám nemám schopnosti, možnosti atd. sám to udělat lépe. Divadelního a filmového kritika nikdy, nikdo nevyzve, tak si to udělej sám, když jsi tak chytrý. Kritika by na druhou stranu měla sloužit budování."
Děkuji Haně Burešové za tento příspěvek, sám jsem se chystal napsat něco podobného. Omlouvám se za hrubé výrazy ve svém příspěvku, nějak jsem pozapomněl na veřejný chrakter diskuze. Jinak ale za ním stojím - šlo mi jen o to zpochybnit misijní potenciál sjezdu, který byl původně předmětem debaty, ne hodnotit akci jako celek. Psal jsem také o tom, jak JÁ jsem se cítil - to znamená, že se tak možná mohl cítit i jiný. Když sám něco dělám, o nic nestojím víc než dozvědět se, že z toho má někdo špatný pocit - místo aby to v sobě dusil. A samozřejmě, že jeho pocit nemusí být ani oprávněný.
Také v popisu osamění x mega seznamka nevidím rozpor. Nesouhlasil jsem, že akce má větší misijní dopad. MŮJ DOJEM byl, že se počítá spíše s lidmi z evangelických velkorodin, kteří mají svým způsobem vlastní jazyk a vůbec prostředí samo pro sebe. Měl jsem dojem, že většina obecenství na sjezdech vychází právě spíše z rodinných/kamarádských vazeb, tedy jednoznačně z horizontální roviny. Snaha najít partnera opačného pohlaví hraje v takových společenstvích v pubertě a dospívání velkou roli - to k mládí ostatně patří a není na tom nic divného. Dospívající ovšem tvoří, zčásti i kvůli sexuálnímu dospívání, spíše společenství, založená na soutěžení - jde o hledání sama sebe, hledání uznání a zároveň vymezení vůči ostatním. Takové společenství nebývá nově příchozím příliš otevřené - vidí v nich konkurenci. Spíš než pankáči, pití nebo erotické pnutí mě při pozorování chování různých skupin mládeže zarážely spíše jemné náznaky šikany a vylučování nějak odlišných - třeba těch svatoušků s biblí v ruce, milý MLÁDEŽNÍKU. Generačně pestřejší společenství, jakým je sbor, má dle mého větší misijní potenciál. Neprezentoval bych tedy sjezdy mládeže ani z části jako misijní akci. Mám spíš dojem, že je to pokus (možná i úspěšný a správný) nějak podchytit tradiční evangelickou mládež, kterou už to v kostele moc nebaví.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód