Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Kdyby ty dva kostely splynuly

Od: Anonym: Tomáš Pavelka---.185.broadband4.iol.cz )
Kdy: 20. 12. 2005 13:47
Předmět: Kdyby ty dva kostely splynuly

"běžný evangelík příjde jednoho dne do kostela a (uvídí bílí talár, štolu apod.) a zjistí, že ty dva kostely ve vesnici (katolický a evangelický) vlastně splynuly"
Takový den snad všichni toužebně očekáváme - den sjednocení křesťanstva. Pokud ŘK církev konečně vyslyší naše volání po reformě, pokud upustí od synergismu (nauka o spoluzásluze spásy), od nauky o opakování (ži zpřítomňování, což se mi zdá jinými slovy téměř totéž) oběti Krista v eucharistii, od modliteb k Bohorodičce a ke světcům (je jen jeden přímluvce u Boha, Kristus), pokud se u služebníků slova a svátostí upustí od starozákonního modelu knežství a přibude jejich kontrola "zdola" po způsobu našich staršovstev, pak bude jenom dobře, pokud obě církve splynou.
O to usilovat mimochodem slibuje každý farář naší církve v ordinačním slibu, kde vyznává, že rozdělení církve je hřích a že je třeba pracovat k jednotě. Katolickou církev jsme totiž opustili kvůli svědomí, abychom mohli Boha oslavovat čistě, nesvázáni různými lidskými zvyklostmi a ne proto, že jsme chtěli být originální, specifičtí.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód