Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: tradice ano/ne, kříž-kalich

Od: Anonym: Martin Grombirik---.nat.karneval.cz )
Kdy: 19. 12. 2005 19:06
Předmět: Re: tradice ano/ne, kříž-kalich

Pokud toužíte se o mně dozvědět víc, můžete kouknout na http://www.nekrokaren.host.sk/vlkodlak.htm
Ehm, na evangelíka to je sice trochu zvláštní homepage, ale budiž… :-)
jednak nepovažuji slova potrhlík ani pýcha za vulgární
Ale to nikdo netvrdí, že jste vulgární. Ale hodnotíte jimi kvalitu člověka (kterého asi ani moc dobře neznáte)
běžný evangelík příjde jednoho dne do kostela a uvídí…
Musí být ale naše identita pořád jen založená na odlišování se od druhých? Dobře, já beru to, že když zjistíme, že se někde něco dělá špatně, třeba proti Písmu, proti lásce k Bohu a k bližnímu, tak se proti tomu postavím, i když to bude třeba zaštítěné papežskou autoritou. Je ale někde napsáno, že "bílý talár jest ohavností v očích Hospodinových?" V tomto se mi líbí stanovisko Luthera, který každému společenství nechával svobodu, aby si dělalo takové bohoslužby jaké uzná za vhodné - například on sám sloužil až do smrti latinskou liturgii s německým čtením a kázáním, ale pro ty, kteří chtěli mít čistě německé bohoslužby napsal formulář celý v němčině. Hausmanna, který chtěl svolat koncil za účelem vytvoření "jediné správné evangelické liturgie" poslal do háje.
Myslím, že jako evangelíci bychom měli světu nabízet to, v čem jsme silní (vztah k Bibli, osobní vztah k Bohu, tolerance ve věcech víry a svědomí) a nesnažit se za každou cenu odlišovat se od ostatních tak důkladně, že to někdy začne být kontraproduktivní. Pokládám třeba za hloupé, že se tak odřezáváme od spousty věcí které jsou součástí naší vlastní tradice (viz třeba zmíněné zpívané liturgie Jednoty nebo českých luteránů z 16. století) jen proto, že by nám při dnešním povrchním pohledu přišly "katolické".
Ostatně, co by si počal chudák evangelík, když by přišel třeba do Finska, vlezl do prvního evangelického kostela - alba se štólou, vlezl do druhého - alba se štólou… :-) Není důležitější to, zda se tam setká s Bohem, než to, zda tam jsou "naši" ve svých "klubových" barvách?

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód