Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: harmonogram kauzy KEA podle "Konzervatoře Olomouc"

Od: Anonym: Robert Mimra <> ( ---.143.broadband17.iol.cz )
Kdy: 27. 10. 2012 11:51
Předmět: Re: harmonogram kauzy KEA podle "Konzervatoře Olomouc"

Dovolte mi poslat vám odkaz na otevřený dopis Českobratrské církvi evangelické, který reaguje na aktuální situaci na KEA: http://www.konzervatorolomouc.cz/data/dopiscce.pdf
Pokusím se celou olomouckou kauzu shrnout – v dubnu synodní rada odvolala ředitele fungující střední školy. Odvolala ho bez předchozího upozornění a přípravy a bez uvedení důvodů. Logicky jsme se po odvolání po důvodech ptali a dostali jsme pouze řadu neoficiálních a těžko uvěřitelných vysvětlení (http://www.konzervatorolomouc.cz/odvolani.html). Myšlenka změny zřizovatele opět logicky vyplynula ze situace. Vedení církve po několika peripetiích změnu zřizovatele odmítlo. Jediným argumentem synodní rady bylo poslat do vedení KEA právničku a političku Simeonu Zikmundovou (opravdu na škole stále působí, nyní v neobvyklé roli poradkyně ředitele). Pokus založit novou konzervatoř byl v červnu jediným řešením, jak zachovat motivaci pedagogů a studentů pro další práci. Mj. idea nové konzervatoře udržela některé studenty a pedagogy v Olomouci a také byla nakonec jediným argumentem, jak přesvědčit synodní radu k jednání. Vedení ČCE se zástupci nové konzervatoře uzavřelo dne 21. 8. dohodu (http://www.konzervatorolomouc.cz/dohoda_cz.html), na základě které byl vyhlášen nový konkurz na ředitele KEA a dojednány určité „bezpečnostní“ mechanismy. Konkurz proběhl 12. 10. a výběrovou komisí byli vybráni tři vhodní uchazeči na pozici ředitele KEA (http://www.konzervatorolomouc.cz/vysledek.html). Dnes, více než 14 dní po konkurzu, synodní rada stále nového ředitele nejmenovala. Pro KEA je to velmi znepokojující a nepochopitelné. Argument, že pro zasedání synodní rady (16. 10.) nebyly připraveny podklady, když stačila jedna věta v zápise ze zasedání, nezní uvěřitelně. Zdali chce synodní rada dodržet dohodu nevíme. Podrobněji ke kauze KEA na www.konzervatorolomouc.cz
Pokusím se ještě zareagovat na některé poznámky, které zazněly v této diskusi:
Procenta studentů a pedagogů, kteří podporovali bývalého ředitele Františka Fialu, změnu zřizovatele a založení nové konzervatoře, vycházeli z celkového počtu studentů a pedagogů. Naposledy na přelomu září a října dvě třetiny všech pedagogů KEA písemně podpořily kandidaturu F. Fialy na pozici ředitele. Připomínám, že to bylo půl roku po jeho odvolání, což je, myslím, dosti vypovídající fakt.
Dlouhodobá koncepce škol Evangelické akademie neúspěšně vzniká již léta. KEA dostala pouze dvouletou strategii, kde je 20 konkrétních úkolů (http://www.konzervatorolomouc.cz/data/strategie.pdf). Co chce ČCE v dlouhodobé perspektivě po konzervatoři, nevíme.
Nová budova KEA v Olomouci patří Metropolitní kapitule a byla opravena z prostředků státu, Olomouckého kraje a Arcibiskupství olomouckého. Podíl ČCE na rekonstrukci je v řádu několika málo procent.
Za poměrně nebezpečný postoj, který jsem během kauzy zaznamenal (i v této diskusi), považuji jakési církevní alibi – pokud nám kdokoli cokoli vyčítá, útočí na celou církev a vlastně i na Krista. Historie, myslím, ukazuje, že tento postoj není k dlouhodobému prospěchu.
Udivuje mě stížnost Pavla Kašpara na to, že si KEA dovolila protestovat formou petic, demonstrací a otevřených dopisů. To je z úst člena vedení církve založené na demokratických principech překvapivý názor.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód