Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Od: Uživatel Evangnetu Jiří Šamšula <>
Kdy: 29. 07. 2012 23:39
Předmět: Re: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Zdravím tě, Lukáši,
dík za odkaz na přehledný Martinův článek.
Přesto si myslím, že i z hlediska staroprotestantské dogmatiky, která je Marii z našeho pohledu překvapivě otevřenější, než by kdejaký evangelík čekal, mám za to, že onen sloup (úmysl k jeho budování i znovuvybudování) meze ekumenického dogmatického konsensu překračuje, o církevně-historickém nemluvě. Nějak nejsem přesvědčen, že by jej bylo možno číst nějak "neideologicky" (narážka na vyjádření primátora synodní radě), resp. ekumenicky (či kulturně-historicky).
Jednak Mariino zobrazení jako "neposkvrněné", souvislost s problematickým dogmatem o "neposkrvrněném početí" (immaculata conceptio), které bylo roku 1855 u této sochy dokonce oslavováno (podle stránek společnosti pro obnovu) přesahuje meze toho, co je v mariologii ekumenicky únosné.
Sloup vznikl za předpokladu, že Bůh na Mariinu přímluvu zachránil od Švédů, tedy díky vyslyšené modlitbě oněch lidí, která asi byla formulována v modu pro protestanta nepřijatelném ("k" Marii, nikoliv "o" Marii), a v tomto duchu byl postaven onen sloup a je současnými jeho římsko-katolickými zastánci interpretován (alsepoň soudě dle stránek společnosti pro obnovu).
Theologicky je podle mě pro evangelíka také sporná představa/přesvědčení tehdejších i dnešních zastánců sloupu o tom, že Bůh v události, kterou sloup připomíná, jednoznačně zasáhl, tedy že skutečně ochránil Prahu od válečných hrůz (což by bylo pochopitelné, a proti tomu by asi nebylo co namítat), jakož i s tím spojené (ovšem dnes spíše nevyslovované) negativní hodnocení protestantismu (jeho pojetí refomrace církve) a s ním spojené moderní kultury, s sníž je protestantismus leckdy i neblaze, ovšem nerozlučně spjat.
Jen nerozumím, v čem by to, že by se socha Jana Husa dívala na sochu Marie, bylo ekumenicky symbolické. Ale to bychom se už asi dostali k citlivé otázce Jana z Husi a jeho podle mého soudu ne zcela nesporného theologického odkazu…
Já osobně bych nestavěl sochy nikoho, a když už, tak Krista…Jedině taková socha by mohla mít skutečný ekumenický potenciál.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód