Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: K poznámkám studenta školy a reportáž ČT

Od: Anonym: Anna Glacová194.228.169.--- )
Kdy: 13. 06. 2012 08:24
Předmět: Re: K poznámkám studenta školy a reportáž ČT

Vážený bratře, myslím si, že studenti i pedagogové se do problému dostávají přirozeně tím, že školu spoluvytváří, a to i kdyby je do toho nikdo nezatahoval.Asi také řešíte, co budete mít v povolávací listině. Jinak - z mých nedlouhých zkušeností konventuála a presbytera se dá vypozorovat poměrně brzy, že současná církev ČCE i přes svou demokratičnost používá ve svém vedení dost metod, které se nesrovnávají se slovem čestnost. (Jsou ale i čestní jedinci, těm tohle nepatří.) Ono stačí, když se nějaké jednání zatajní nebo když se zařadí těsně před obědní pauzu, když se dá na výběr direktivně z jediné možnosti, když se hrajou naoko různá divadla atd…Pokud si čestnost zařadíme až někam hodně hluboko, zbývá velký manévrovací prostor pro uplatňování moci, a to i když vytváříme navenek velmi laskavý dojem. S čestným cholerikem se žít dá, sice těžko, ale přece. Vztahy s osobami, které mají ve stylu manipulaci, jsou ovšem daleko složitější, tam se těžko dá hovořit o tom, co měla vlastně druhá strana dělat. V praxi - možná že v případě manipulátora je největší chybou druhého nechat koště ležet v koutě, ačkoliv takové řešení není zrovna rozbor pravdivosti.
Ve 2 závažných případech jsem měla dojem, že synodní rada nebo její představitelé postupují nečestně. Proč to souvisí s církevní veřejností? Protože my jsme je zvolili, protože lidé, které svým jednáním poškozují, si nesou zranění od vedení naší církve (nebo jejich sekretářek, nebo co jsou ty dámy zač, když se Synodní radě něco nechce psát přímo). Protože si děláme ostudu na veřejnosti.
Vlastnit majetek je vždy pro církev velmi složité. Konzervatoř ovšem není pouze barák ani plantáž - to jsou i lidi, kteří tu školu budou tvořit, i když tam bude ředitel poplatný náladám současné Synodní rady. Ano, o směrování a řediteli si představitelé mohou rozhodnout po svém. Mohou ho i odvolat a najmenovat jiného. Ale jak směrovat celou školu, když celá škola takové směrování nechce? Co bude za pár let, až se obmění synod i synodní rada a/nebo budou mít zrovna jinak střiženou náladu? Cíle školy a záměry s ní by rozhodně měly být bez potíží uveřejnitelné. Vzhledem k tomu, že záměry SR s Konzervatoří jsou tajné, tak to nabízí různé domněnky - třeba si SR plete Konzervatoř s hudebním gymnáziem pro udílení dekretů pro kůrovce a synod žije z 10 minutových zpráv o tom, jak se nám v té škole jako zřizovateli daří… Z toho, co z Konzervatoře zaznívá i od jejích pedagogů, jdou jasné signály, že ty záměry jsou asi hodně problematické právě ve střetu s odbornými úkoly, které Konzervatoř má v prvním plánu zajišťovat.)
Co třeba s laskavostí odtajňovat a nešířit dál království temnoty? Když jsme tedy jasně zřizovatel, tak bychom mohli hledat a pomáhat všude tam, kde můžeme jako církev Konzervatoř dle jejich záměrů podporovat. Diskutovat v církvi o tom, proč dané statky dále spravovat - jaké požehnání a jaké problémy to přináší, abychom spíše svou dobře míněnou aktivitou nepáchali medvědí službu nebo i něco horšího.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód