Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Barth, víra a majetek

Od: Uživatel Evangnetu David Geisler <>
Kdy: 02. 02. 2012 08:41
Předmět: Re: Barth, víra a majetek

Milá sestro Glacová.
Repektuji váš názor na různé cesty k Bohu. Nicméně chápu také Ockhama a Bartha v tom, že "poznání Boha" - ve smyslu poznání Hospodina, biblického Boha Izraele, který se zjevil Mojžíšovi, jednal se svým lidem a hovořil skrze proroky, není možné jinak než setkat se s jeho synem, Ježíšem Kristem z Nazaretu. A to setkat se s ním skrze víru. Tato víra se však může dít jen skrze slyšení slov apoštolů a dalších svědků víry tak, jak jsou zapsána v evangeliích a dalších novozákonních knihách.
Ono zjevení se děje prakticky jen tak, jak je popsáno v evangeliu: "…(Ježíš)řekne jim: „A za koho mě pokládáte vy?“ Šimon Petr odpověděl: „Ty jsi Mesiáš, Syn Boha živého.“ Ježíš mu odpověděl: „Blaze tobě, Šimone Jonášův, protože ti to nezjevilo tělo a krev, ale můj Otec v nebesích." (Matouš 16, 15-17)
Hospodin je podivuhodný, když k víře využívá tak lidmi opovrhovaný nástroj jako je Písmo svaté, že?
Ty ostatní cesty - kultura, filozofie, etika, psychologie atd. - chápu já osobně jako metody nebo nástroje smysluplné cesty k naplnění přikázání "milovati budeš bližního svého". Jak nás učí Kristus: "Vždyť chudé máte stále kolem sebe, a kdykoli chcete, můžete jim činit dobře." (Marek 14,7)

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód