Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Sociální učení evangelické církve

Od: Uživatel Evangnetu David Geisler <>
Kdy: 01. 02. 2012 19:45
Předmět: Re: Sociální učení evangelické církve

to Michal:
Naprosto respektuji tvůj postoj, nicméně já zůstávám teologicky Barthovi a "teologii krize". Pokud bych mohl vyslovit svůj názor, tak si myslím, že teologické směry, o kterých ty hovoříš, se snaží opětovně smíchat teologii s ostatními disciplínami - filozofií, etikou a politikou atd..
Což se dle mého mínění, díky Bohu úspěšně, podařilo odddělit od sebe ve 14. století mému velmi oblíbenému "Doctor Invincibilis neboli neporazitelnému doktorovi" - Williamovi z Ockhamu. :) :) Moc pěkně o něm (kromě filozofické literatury) píší také i na Wikipedii:
"Ockhamův názor, že Boha lze poznat pouze z jeho Zjevení a nikoli rozumovými prostředky, připravil oddělení filosofie od teologie i názory pozdější reformace. Jeho stanovisko, aby se církev zbavila majetku a byla podřízena světské moci, přímo inspirovalo Johna Wycliffa a jeho prostřednictvím i české husitské hnutí."
Pod tu větu - "…Boha lze poznat pouze z jeho Zjevení a nikoli rozumovými prostředky…" - bych se mohl podepsat. Inu, zase ten Barth, že? :)

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód