Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Bohoslužba v Krupce - dohra?

Od: Uživatel Evangnetu David Geisler <>
Kdy: 04. 07. 2011 09:15
Předmět: Bohoslužba v Krupce - dohra?

Dost mě překvapilo, že v Krupce v dubnu Policie ČR rozehnala pouliční bohoslužbu. Myslel jsem, že to patří tak do 70.-80. let 20. století. Tehdy se totak dělalo. Ale dnes je doba jiná, jen metody stejné. Pod záštitu hesla "rovnosti před zákonem" se dá schovat i ignorování občanské společnosti (ne-li její potlačování). Státem dotovaná Církev a její bohoslužby patří přece do státem dotovaného kostela a nikam jinam! Jaká pak sociální angažovanost mimo rámec socialistické zákonnosti, vážení soudruzi! Pardon, chtěli jsme říci "mimo rámec demokratické společnosti" a "vážení občané". :)
Takže "Bohoslužba v Krupce" - její absurdní dohra:
Přestupková komise MÚ Krupka udělila pokuty několika účastníkům, organizátorovi a jednomu z kněží pouliční ekumenické bohoslužby, kterou organizovala v Krupce 9.4. 2011 iniciativa V Ústí (neo)nacisty nechceme. Přestupková komise rozhodla v nepřítomnosti obviněných příkazovým řízením a udělila celkem 6 osobám pokutu ve výši 5.000. Podle §13 přestupkového zákona však lze v příkazním řízení uložit pokutu pouze do 4.000,- .
"Jsme přesvědčeni, že žádný přestupek jsme nespáchali, proto jsme proti příkazu podali odpor. Možná jsme to ani dělat nemuseli, protože příkaz je s největší pravděpodobností neplatný, kvůli výši pokut." komentuje rozhodnutí komise Miroslav Brož, mluvčí ústecké iniciativy. "Všem údajným pachatelům jsme nabídli bezplatnou právní pomoc" dodává.
Bohoslužbu v sobotu 9. dubna 2011 v Krupce sloužili společně otec Šťastný z Řeckokatolické církve a bratr Pavel Šindler z Českobratrské církve evangelické a byla rozehnána Policií ČR za použití obušků dělobuchů a obrněné policejní jízdy, protože údajně bránila vstupu pochodu nacistů do sídliště obývaného mnoha Romy. Podle hodnocení přestupkové komise MÚ Krupka celkem šest osob spáchalo přestupek, mimo jiné tím, že "… bránili v průchodu ( *Pochodu nacistů) ulicí Karla Čapka, umožnili tam konání bohoslužby a v důsledku toho, že výzvy PČR neuposlechli, museli být z místa vytlačeni pořádkovými silami PČR."
"V Krupce žádný z účastníků bohoslužby přestupek nespáchal, protože pouze vykonávali svá základní práva, garantovaná ústavou, jmenovitě právo náboženského projevu" tvrdí Radek Horváth, účastník Policií rozehnané bohoslužby. "To, že MÚ Krupka ještě odsoudí účastníky bohoslužby, včetně místního kněze, v nepřítomnosti, k nezákonně vysokým pokutám, je myslím skandální" uzavírá.
Jde pravděpodobně o první případ v historii samostatné České republiky, kdy je udělena pokuta za pořádání bohoslužby. "Naše Iniciativa podala ve věci zákroku proti bohoslužbě ústavní stížnost. Velmi bychom si přáli, aby se Ústavní soud ve věci vyjádřil, jsme hluboce přesvědčeni, že protestovat proti pochodům nacistů je právem a snad dokonce i povinností každého člověka. To, že policie zakročí za použití hrubé síly proti poklidné bohoslužbě v jejím průběhu, nikdo nečekal, byl to tak strašný zážitek, že ještě teď tomu nemůžu uvěřit." svěřuje se Romana Vlčková, účastnice bohoslužby v Krupce.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód