Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Zajímavé video

Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 10. 08. 2009 17:26
Předmět: Re: Zajímavé video

Souhlasím. Video je minimálně na hranici právní únosnosti, před ní se drží jen díky alibistickým náznakům čehosi neurčitého - plané výzvy typu "je čas probudit se", nebo "je čas pro akci" jsou toho druhu, za něž si může kdokoliv dosadit cokoliv, jejich emisar pak může tvrdit, že "to tak nemyslel". Jde o zcela evidentní vyvolávání xenofobie.
Jako všechny podobné bláboly jde o přemíru nahromaděných statistických dat, která z pozitivního (neověřitelného) sběru nepozorovaně přecházejí do prognóz. Jako každá prognóza jsou především z prstu vycucané, počítají s tím, že křesťanská i muslimská víra se šíří jedině a zaručeně biologicky, což ani v jednom případě neplatí.
Věřící člověk, kterému nejde tolik o zachování kultury, nýbrž věří v Boží království a schopnost Pána je prosadit, by se rozhodně ničím podobným znepokojovat neměl nechat. Rozhodně ne tak, aby to ospravedlňovalo zneužití politické moci k ochraně křesťnství a k potlačování práv a svobod našich bližních.
Autorovi nějak uniklo, že kultura není věčná že se mění, že nejen naše děti budou žít v jiné kultuře než my, ale ani my nežijeme ve stejné kultuře jako naši rodiče, třebaže jsme nezměnili nějak podstatně bydliště. Ostatně nežiji ani v "kultuře", do které jsem se narodil, a Bohu díky za to!
Víra je sice kulturní fenomén, tedy spíš způsoby projevů a prožívání, ale není produktem kultury a není na ni ani závislá. Naším posláním není skanzenizace jakékoliv kultury.
Chce-li člověk pro šíření křesťanství něco udělat, pak jedině podle své víry poctivě žít, vydávat o ní svědectví, které, podložené životem, může být věrohodné (to ovšem nezaručuje, že bude přijaté). Naše kultura však dávno není křesťanská, leda vzpomínkou. Už dnes jsme minoritou, nikoliv v moři islámu, nýbrž bezvěrectví či nezávazného koketování se vším možným.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód