Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Komu vadí nedělní škola?

Od: Anonym: David Šorm <> ( ---.cz )
Kdy: 27. 02. 2009 10:42
Předmět: Re: Komu vadí nedělní škola?

Písně: ano některé bratrské písě mají katechetickou stavbu (ale i třeba píseň M. Brože ve Svítá Zněl pláč), takovou mají ale třeba i fresky a výtvarná díla v chrámových prostorech, přesto by bylo přehnané z toho usuzovat, že edukativní složka je tou hlavní, osobně jí vnímám jako pozitivní vedlejší účinek. nebo snad bohoslužby přejmenujeme na nedělní univerzitu kvůli edukativní složce bohoslužeb a liturgickéhého prostoru (je-li jaký)? "radostně spolu slavme dnes, den vzkříšeného Pána…" (to má taky edukativní strukturu, což?) co dělali první křesťané v neděli? oslavovali, zvěstovali, lámali chléb, vybírali na potřebné.
Pragmatičnost: to, Jakube, ale jen vypovídá o tom, že pokud nedělka a setkání v týdnu mají stejnou podobu, pak se dětem nedivím v tom, odbýt si to jednou. mě by na biblickou nidko nedostal, kdyby probíhala jako nedělní škola, kterou jsem zažil. dítě by mělo poznat, že v týdnu je tu setkání, kdy má něco poznat, naučit se, zpívat, modlit se a hrát hry, tvořit společenství a v neděli, že je den sváteční, den oslavy Hospodonovy milosti a Kristova vzkříšení. pak tento fakt ještě vypovídá o duchovním zázemí evangelických rodin, o živém vztahu rodiny s vírou. pokud mluvíme o tom, "něco si odbýt", neopakují děti jen slova rodičů? kolik evangelíků - rodičů si udělá čas na biblickou v týdnu? v jiných protestantských církví je to samozřejmost a u nás byla taky. nepřestali chodit také proto, že kázání a biblická má pohříchu stejnou podobu? jednou v týdnu si uctivě vyslechli vzdělaného pana faráře v univerzitním taláru.
nic z toho, co tu zatím zaznělo, mě nepesvědčilo o tom, že výraz nedělní škola je něco natolik cenného, že se ho musíme držet.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód