Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Uf, divím se.

Od: Anonym: Mira <> ( ---.eurotel.cz )
Kdy: 24. 08. 2005 23:59
Předmět: Uf, divím se.

Zdravím všechny. Předem hlásím, že jsem protestant, ale nepatřím do ČCE a neznám její problémy. Ale některé shora uvedené názory mne dost šokovaly.
Argument - jinde to není lepší, bych chápal jako pokus o vtip, ne seriozní argument. To jako když v jiných církvích jsou pedofilní kněží, tak vaši taky mohou být? Schválně to ženu do krajnosti. Na co si to hrají? Co to má být za argument? Každý bude jednou stát před Bohem a zodpovídat se ze svého života. A už vidím Ježíše jak říká, no jo, vždyť ty jsi vlastně chudáček, všichni to tak dělali, tak ty vlastně za své hříchy ani nemůžeš. Ty jsi se jenom choval "normálně" lidsky.
Ryba smrdí od hlavy. To IMHO platí i v církvi. Jestli se sbor rozpadá, je to predevším a hlavně odpovědnost vedení, faráře. On, má největší pravomoc, on má největší odpovědnost. Ale odpovědnost mají i "obyčejní" členové. Modlí se za svého faráře? Vytýkají mu hříchy? Jdou "výš", když na to nereaguje?
Rozvody. V takovém množství asi nebudou v pořádku. Jo, manželství je dost často řehole. To teprve člověk zjistí, jaký je sobec. IMHO za 99 % rozvodů je odpovědný muž. Spokojená žena nemá důvod hledat milence, alkohol, drogy a jiné úniky z manželství. Dost často chlapy zapomínají, že se "slibuje" věrnost v dobrém i ve zlém.
"Napsat solidní kázání je dřina." O čem svědčí tento výrok? Autor je farář? Ale nemusí to dělat, že. Může se živit i jinak, třeba krumpáčem, že. Neměla by příprava na neděli gýt spíše radost? Nadšení? Je-li to dřina, jak to asi v tu neděli musí vypadat v kostele? To samozřejmě každý vycítí, že to je "upocené". Tam pak asi vládne "upocená" nálada. Ale velmi si cením upřímnosti autora. První krok k nápravě.
"Nedokážeme lidi oslovit, když se na ně valí tolik nabídek …" BINGO. Ale proč? Bible zastarala? Evangelium se nehodí do dnešní doby? Nebo se jenom jede ve starých kolejích? Tak si už udělej čas a zjisti, co Bůh chce pro tvoje konkrétní ovečky, pro tvoji farnost. To je důležitější, než kázání, schůzky, papíry apod. Je to o prioritách. Bůh a jeho vůle x práce, jiné činnosti.
Uf, to jsem se rozjel. Jen doufám, že to není ve stylu "káže vodu, pije víno" ;))

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód