Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Komu vadí nedělní škola?

Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 01. 11. 2008 12:47
Předmět: Komu vadí nedělní škola?

Na posledním seniorátním setkání učitelů nedělních škol 11. 10. 2008 v Třebechovicích pod Orebem jsme byli informováni o tom, že se uvažuje o přejmenování těchto dětských setkání. Prý vadí jak slovo škola, tak i učitel. Nevím komu? Na setkání jsme se nad tím, mladí i staří, spíš podivovali. Ano, žijeme v době, kdy, nevíme-li kudy kam, vymyslíme něčemu nové jméno. Ale třeba to má i hlubší důvody, i když mě nenapadají. Rád bych slyšel nějaké zdůvodnění? Je snad ve větě Květuše Šilarové: "Při katechetické práci klademe větší důraz na pastorační přístup než na pouhé vyučování …" (Církev v proměnách času 1969-1999, ISBN 80-7017-697-0)?
Nechi dělat falešné závěry, ale není za tím:
a) Nevyrovnanost s edukativními prvky života víry v církvi, která se proti svým původním předsevzetím nechala příliš zamotat do modelů uvažování i vyjadřování emocionálních proudů pietismu a evangelikalismu? (Skepse i vůči funkci konfirmace, kterou někteří kazatelé dokonce odmítají konat?)
b) Předsudky vůči vzdělávání, škole a školství, ani ne tak na straně dětí, jako spíš jejich rodičů, nesoucích si z dětství rozličné uskřinutosti z této oblasti?
Nemějte mi tyto úvahy za zlé, ale jsem praktikující pedagog, sledující theorii, a zejména v církvi narážím na spousty předsudků vůči vzdělávání. Když jsem slyšel jakási neurčitá zdůvodnění, proč měnit název nedělním školám, opět to z nich na mě dýchlo.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód