Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Ideologie humanizmu?

Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 29. 10. 2008 21:49
Předmět: Re: Ideologie humanizmu?

Ale Adame, jdeš trochu do varu! Vychladni! Jako člověk, který ze sportu uznává pouze Sumo, a to ještě jen přípravnou fázi, tvému podobenství nerozumím. Jen se mi zdá, že je pro tebe ta debata něčím, čím by být neměla. Pro mě to není sport ani zápas. A proč se pakovat kvůli tomu, aby šel člověk do škamen? Pro mě je tato debata také návratem do školy, ale svého věku se kvůli tomu nevzdám. Mám o tebe starost (neotcovskou, nestrýcovskou, ale spíš jako o toho kluka, kterého jsem málem zabil na kluzišti svými blbými nápady v pubertě), aby se z tebe nestal dědek zamlada. Učit se musíme stále, a to od kohokoliv.
Ano, studovali jsme v jiné době. Já v době, kdy se na fakultě přežvykoval Barth a v kavárnách a hospodách četl Robinson. Možná mi to nebudeš věřit, ale já čet K. i M. Bartha i v té kavárně. R. Bultmanna jsem se naučil také číst, vždyť K. Barth mě jej učil chápat! Tillich mi přišel povrchní a Robinsona jsem se bál, protože mí kolegové z něj propadali odpudivému nadšení. Později jsem si jej přečetl také, chvála Bohu ne česky (Čestěn o Bohu - to je blbý překlad titulem počínaje, a dál to také není o mnoho lepší), navíc s velmi dobrým komentářem od nějakého německého theologa, ale na jeho jméno jsem již zapoměl.
Já vskutku nevím, jak jsi to prožíval ty? Já nechodil na Jarov, vyrůstal jsem hlavně u Klimenta a ve Chlebích, ale pár dalších kazatelen u nás i jinde ve světě jsem si také oposlouchal. A myslím, že ani ty jsi nezůstal omezen pouze na své domovské prostředí. Homílie vycházejí i knižně, svého času to byla má oblíbená literatura.
Adame, já ti samozřejmě nechci nic zlého, ale jestli si budeš z někoho dělat Satana, pak se připravíš o možnost něčemu se přiučit. Proč mluvíš o Tillichovi a Robinsonovi(proč v plurálu?), jako by to byl nějaký mor? Já je nežeru, protože jsem se odnaučil žrát koho koliv (K. Barth ostatně barthiány rád neměl). Ale neznamená to, že bych si je nepřečetl a nepokusil se jejich argumetům vyjít vstříc, třeba právě jako K. Barth R. Bultmannovi. Samozřejmě jsem se od nich i mnohému naučil, proč ne?
Tvé protihumanistické tirády lze těžko brát vážně. Tady už prostě ztrácíš soudnost. Vše zlé nazýváš humanismem a jako bulvární novinář se jej snažíš přistihovat při všem nekalém. To už trochu hraničí s posedlostí. Trochu opičí proces, nemyslíš?
Má-li mít diskuse onen efekt odhalování Pravdy, kterou Ty ani já, ale ani celá církev všech věků neobsáhneme, nemůže se to takhle motat v kruhu. Tady už nejsi jako Kalvín, ale jako Luther. Už jen tlučeš prstem do stolu s křídovým nápisem.
Já si ani nemyslím, že jsi se narodil v roce 1550. Tam jsi se poslal ty sám. Naopak, já bych tě odtamtud rád dostal do tvé přítomnosti a připoměl ti ji, když ty se jí tak štítíš.
Nezavři si cestu ke sdílení zkušeností s jinými, neuzavírej se do takových skořápek z frází, abys byl neschopen se dále učit.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód