Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Ideologie humanizmu?

Od: Kazatel ČCE Adam Balcar <>
Kdy: 29. 10. 2008 20:26
Předmět: Re: Ideologie humanizmu?

Jsem vděčný za tvůj bezmála otcovský přístup. Nečekal jsem, že budeme na evangnetu až takhle osobní. Už si balím aktovku a vracím se do školních škamen, abych se seznámil s duchem novověku. Podle tebe jsem tedy ustrnul v duchu středověku nebo duchu ještě starším a současná doba mě asi úplně míjela. Mluvíš se mnou, jako bych se byl narodil v r. 1550 +-. Přemýšlím, jestli se mám vzdát, nebo se pokusit alespoň ještě o jedno podání. Hm… Pokusím se být co nejstručnější…a sehrát pasivní obrannou hru na středu. Počítám totiž s tím, že taky něco vykazíš. A pak, docela slušně jsem tě rozběhal, takže snad už nebudu muset tolik běhat do stran. Připrav se, že jestli to půjde takhle dál, dostanu se na síť a pak už bude výměna rázem ukončena.
Obecné předznamenání: nevycházím z toho, jak slovo humanismus bylo zneužito komunisty nebo nacisty. Něco jiného je jazyk obecné propagandy a něco jiného je jazyk vědy a filosofie, to doufám uznáváš!?
Tedy: 1. Komunismus a nacismus? Souhlasím s tvou teorií vícero příčin. To je i má teorie, i když jsem byl v biologii spíše slabší student. A taky: Kdyby byla jen jedna příčina, nevyšly by z ní dva různé proudy (hnutí). Omezím se na matematický obraz množin: jaK KOMUNISMUS, TAK NACISMUS SE SICE VYSMÍVALY HUMANISMU. aLE SAMY NEBYLY S TO PŘESTAT BÝT JEN POUHÝMI PODMNOŽINAMI obecnější MNOŽINY HUMANISMU. Nebýt humanismem bylo jen jejich ambicí. U ní ale také zůstalo. Poněkud lidštější obraz: mnohé děti se také vysmívají svým rodičům, ale ve skutečnosti jsou jako oni, nebo někdy i daleko horší. Předhazuješ mi protiřečení v tomto bodě, ovšem to je právě to: obě idologie se vůči humanismu jen vymezovaly, ale nebyly s to se z něj vymanit. Ten protimluv tedy vychází z reality jejich neschopnosti. 2.Pragmatismus je určitě příznačnější pro dnešní dobu, protože je víc vnější, ovšem každý služebník pragmatismu si hájí a hýčká nějaké to své soukromí, kde zůstává humanistou. Pragmatismus stojí pouze ve službách sobeckého humanismu. Humanismus není nutně altruistický a nemá nutně nic společného s láskou k bližnímu. V jádru jde o sebelítost a sebeprosazování. „Já malý člověk, a tak já (v jádru) Veliký Bůh“ - to je duch humanismu. Humanismus je nakonec jen sebeláska. Obecně považuju svět za čím dál tím naivnější. Že se učí řešit své problémy? Ano, jen ty své nějak sobecky řeší. Ovšem nikdy nedořeší. 3.Nezapomínej, že jsem chodil na fakultu v jiné době než ty. 4.I pod kazatelnou jsem sedával jinde. Mám celkově s naší církví jinou zkušenost než ty. Celkově bych tedy nevycházel ze zkušenosti zažitého, i když hodnotíme současnou dobu, o což je to těžší. 5.A snad jen k tomu tvému „zupřímnění“: to je totiž právě oblíbené heslo humanismu. Můj rozum, má zkušenost, mé já, co jsem zažil, co jsem prožil…a jsem na to hrdý… To je postoj humanismu. Až příliš mi to zavání Robinsonama (Čestně o Bohu) , Tillichama, a já nevím kým ještě.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód