Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Ideologie humanizmu?

Od: Kazatel ČCE Adam Balcar <>
Kdy: 26. 09. 2008 08:28
Předmět: Re: Ideologie humanizmu?

Ne! Je to všechno jinak:
1. Komunismus a nacizmus jsou jen výhonky humanizmu. Jeden staví všechno na sociální rovnosti lidí, druhý na vyvolenosti určité rasy a národa lidstva. Žádná z těchto dvou ideologií by nenašla takovou živnou půdu bez předešlého hnutí humanizmu.
2. Myslím, že Hladký, aspoň tak mi to z toho článku vysvítá, nepočítal s žádným masivním návratem lidí do lůna církve. Jen racionálně zvážil obě možné alternativy: buďto církev, nebo humanistická Evropa sama o sobě zajde. Bohužel se zřejmě naplňuje ta druhá alternativa. Ovšem s Augustinem se můžeme utěšovat: s pádem Říma nepadá obec Boží.
3. Nejsem škodolibej, protože jsem nutnou součástí humanistického proudu, nejsem jen pozorovatel, který to jen z povzdálí s dýmkou v ruce pozoruje. Ten proud mě strhává a já mám co dělat, abych se nenechal strhnout docela. Celé to říkám z pozice někoho, kdo se brání. I já jsem se musel v jinošských letech vlastně vracet do církve. Církev není něco, co je moje a co mám odjakživa v ruce. Církev pravou a zvítězilou musím také pořád ještě hledat. Mluvím z pozice církve bojující, ne zvítězilé. Bezbožná Evropa je svým způsobem žebrák, ovšem já se v tom vezu s ní. takže o žádné radosti z toho všeho nemůže být ani řeči.
4. Je i nějaký křesťanský humanizmus, dobře, a docela výstižně jsi ho vyjádřil, ale i ten se může stát ideologií a stává. Kázání na lásku k bližnímu jsme myslím všichni slyšeli bezpočet, ale kázání o tom, že přikázání lásky je dvojí a dvojí zůstává a že v prvním přikázání se o člověku vůbec nemluví, o tom jsem slyšel kázání jen tolik, že bych je spočítal snad na prstech jedné ruky. I to lidství Kristovo jsme si tak nějak upravili ke svému obrazu.
5. Právě že humanizmus ještě žije a snaží se hýbat světem. Většina Evropanů se jen utěšuje tím, že o svůh humanizmus, o svou humanistickou Evropu nepřijdou. Hýčkají si ho (ji) jako hada na prsou. Bohužel. Jestli chci Evropu, tak rozhodně jinou

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód